AcasăReglementari contabileCare sunt noile modificari fiscale si vamale - aduse de noua OUG...

Care sunt noile modificari fiscale si vamale – aduse de noua OUG nr. 85/2022

Dupa cum stiti (din articolele anterioare), in Monitorul Oficial nr. 594 din 17 iunie 2022, a fost publicata Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85 din 16 iunie 2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fiscal şi vamal.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI – UN INFO OFICIAL (VIA AJFP DAMBOVITA – INSTITURTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

MODIFICĂRI O.G. 6/2019 – RESTRUCTURAREA OBLIGAȚIILOR RESTANTE

În scopul revitalizării şi evitării deschiderii procedurii insolvenţei, debitorii, persoane juridice aflaţi în dificultate financiară şi pentru care există riscul intrării în insolvenţă, îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021 (anterior data era 31 decembrie 2020) şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii.

Sunt obligaţii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021 şi obligaţiile bugetare declarate de debitor sau stabilite de organul fiscal competent prin decizie după data de 1 ianuarie 2022 aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 decembrie 2021.

Restructurarea obligaţiilor bugetare se aplică şi pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii stabilite de alte organe decât organele fiscale, precum şi pentru amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale centrale după data de 1 ianuarie 2022 până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.
Debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa până la data de 31 ianuarie 2023 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

Solicitarea de restructurare se poate depune până la data de 31 iulie 2023, sub sancţiunea decăderii.

Debitorii îşi pot restructura obligaţiile bugetare restante la data de 31 decembrie 2021 şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii, existente în evidenţa organului fiscal local, în vederea recuperării. Procedura de aplicare se aprobă prin hotărâre a autorităţilor deliberative existente la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Au fost stabilite totodată prevederi tranzitorii pentru debitorii care au depus deja notificare sau cerere de restructurare.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

MODIFICĂRI CODUL VAMAL

A fost redefinită infracțiunea de contrabandă, prin completare cu noi prevederi.

MODIFICĂRI CODUL FISCAL

A fost prelungită aplicarea măsurilor de simplificare TVA pentru operațiunile descrise la art. 331 alin. (2) lit. c) – f) şi i) – l) până la data de 31 decembrie 2026 inclusiv (aplicarea măsurilor expira pe data de 30 iunie 2022).

Constatarea şi sancţionarea faptelor ce constituie contravenţie potrivit dispoziţiilor art. 449 alin. (2) lit. k) se fac şi de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, de către ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române şi de poliţiştii locali.

A fost completată infracțiunea de deținere a produselor accizabile fără a fi marcate sau cu marcaje neconforme, fiind incriminată și comercializarea pe teritoriul României a unor astfel de produse, peste anumite limite cantitative.

Totodată, a fost înăsprită și pedeapsa pentru faptele de mai sus, aplicându-se pedeapsa cu închisoarea de la 2 ani la 7 ani (anterior era de la un an la 5 ani).

LOTERIA BONURILOR FISCALE

Au fost abrogate o serie de articole (loteria fiind practic desființată) și a fost stabilit că sumele aferente plăţii premiilor suspendate se achită de către Ministerul Finanţelor în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor – Acţiuni Generale.

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici

💡 – Codul Muncii sau Legea 53/2003 – versiunea actualizată la luna MAI a anului 2022 (editabil și gratuit) – click aici
💡 – Insp. Muncii – acordarea celor 200 de lei, luată in calcul la stabilirea indemnizației de concediu de odihnă sau medical – click aici
💡 – Act Adițional majorare salariu minim din 01.06.2022 – model UTIL pentru angajatorii ce vor da aplice (200 lei neimpozabili) – click aici
💡 – OUG nr. 67/2022 – modificarea și completarea art. 59 din CPF (200 lei la salariul minim … neimpozabili) – click aici
💡 – Calcul diurna deductibilă 2022 – fișier util pentru calcul corect (in fiecare lună) – click aici
💡 – ANAF (oficial) – informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală în luna februarie 2022 – click aici
💡 – ANAF (nou) – informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală în luna ianuarie 2022 – click aici
💡 – ANAF – principalele deficiențe constatate ca urmare a acțiunilor de control, precum și cele mai frecvente întrebări adresate de contribuabili în semestrul II (2021) – click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti (din articolele anterioare), in Monitorul Oficial nr. 594 din 17 iunie 2022, a fost publicata Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85 din 16 iunie 2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fiscal şi vamal. AVAND IN VEDERE CELE...Care sunt noile modificari fiscale si vamale - aduse de noua OUG nr. 85/2022
error: Conținutul este protejat !!