ITM (oficial) – reminder cu privire la modificările aduse Codului Muncii în 2021

0
1322

Având în vedere că în anul 2021 Codul muncii a suferit mai multe modificări, ITM face o trecere în revistă a acestora, în ordinea apariției lor.

1. Semnarea electronică a actelor de muncă a devenit posibilă din luna mai a anului trecut. Acest lucru este permis dacă în regulamentul intern și/sau în contractul colectiv de muncă există o astfel de prevedere și doar dacă și salariatul folosește o semnătură electronică, nu doar angajatorul. Semnătura electronică poate fi folosită la întocmirea tuturor documentelor din sfera relațiilor de muncă. Semnăturile electronice disponibile sunt avansate, calificate sau simple.

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

2. Obligația întocmirii unui regulament intern de către microîntreprinderi, respectiv cele cu maximum nouă salariați, a fost eliminată tot în luna mai. Cu aceeași ocazie a fost stabilit că pontajul poate fi întocmit conform înțelegerii dintre angajator și salariați . Totodată, printr-un ordin al ministrului muncii, fișa postului pentru salariații microîntreprinderilor a fost înlocuită cu o scurtă caracterizare/descriere a activității în cuprinsul contractului individual de muncă.

3. O altă modificare apărută tot în luna mai, se referă la activitățile de resurse umane care sunt preluate de administratorul sau lichidatorul judiciar în cazul angajatorilor aflați în insolvență, faliment sau lichidare. Astfel, acești specialiști sunt cei care eliberează adeverințele de vechime pentru salariați și tot ei realizează activitățile legate de încetarea contractelor de muncă și transmiterea în Revisal.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

4. Munca la gri a fost definită și este sancționabilă, de la începutul lunii octombrie. “Muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale”.

5. Tot din luna octombrie constituie contravenție și se sancționează ”primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial”.

6. Compensarea orelor lucrate suplimentar cu ore libere plătite se face într-un termen mai lung din 5 octombrie. Astfel după această dată, orele lucrate suplimentar se pot compensa cu timp liber corespunzător în termen de 90 de zile calendaristice. În cazul în care compensarea cu timp liber nu este posibilă, angajatorul este obligat să-i plătească salariatului un spor , care nu poate fi mai mic de 75% din salariu de bază – prevedere rămasă neschimbată .

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

7. Tot din octombrie constituie contravenție și se sancționează întârzierea plății salariului cu mai mult de o lună . Singurii exceptați sunt angajatorii care află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

8. Termenul de contestare a deciziilor unilaterale ale angajatorului, ce vizează încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, a fost majorat la 45 de zile, din noiembrie. Modificarea a apărut prin eliminarea din Legea 62/2011 a dialogului social a acestei prevederi și includerea ei în Codul muncii.

9. Angajații pot fi plătiți maximum 24 de luni cu salariul minim brut pe țară, potrivit unei modificări apărute în decembrie. Printr-un alt act normativ s-a stabilit că acest termen curge de la data de 1 ianuarie 2022, astfel „Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii informatiilor) – ITM Salaj

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici

💡 – ANAF (oficial) – informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală în luna februarie 2022 – CLICK AICI
💡 – ANAF (nou) – informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală în luna ianuarie 2022 – click aici
💡 – ATENȚIE – ANAF și Inspecția Muncii vor începe campania/acțiunea de control Cronos (salarii sub-declarate, etc.) – click aici
💡 – Legea nr. 72/2022 – anulare obligații fiscale și modificare acte normative (tratament fiscal diurne) – click aici
💡 – Împuternicire (model 2022) – pentru înrolare/înregistrare in SPV a firmei/companiei/entității, cu semnătura electronică a contabilului – click aici

REVEDEȚI PREZENTAREA
Resurse Umane
Articolul precedentRaport cenzor/cenzori pentru bilanț contabil la 31.12.2021 (asociații/fundații/federații – ONG-uri) – model editabil si orientativ (2022)
Articolul următorCCIR – contribuția firmelor nu reprezintă o taxă, este modul prin care mediul de afaceri se poate autopromova …
Având în vedere că în anul 2021 Codul muncii a suferit mai multe modificări, ITM face o trecere în revistă a acestora, în ordinea apariției lor. 1. Semnarea electronică a actelor de muncă a devenit posibilă din luna mai a anului trecut. Acest lucru este...itm-oficial-reminder-cu-privire-la-modificarile-aduse-codului-muncii-in-2021

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.