AcasăTVA - modificari si noutatiModificări scutire de TVA la import de bunuri în loturi mici -...

Modificări scutire de TVA la import de bunuri în loturi mici – ce a adus nou OMF nr. 184/2022 (info si text)

Cu intarziere va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 176 din 22 februarie 2022, a fost publicat – Ordinul ministrului finanțelor nr. 184 din 16 februarie 2022 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 105/2016 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevăzută la art. 293 alin. (1) lit. d) şi art. 395 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi a Procedurii privind autorizarea unor organisme pentru a importa bunuri în regim de scutire.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI UN INFO OFICIAL, dar si textul integral (VIA AJFP DAMBOVITA – INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM MULT PENTRU FURNIZAREA INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Potrivit prevederilor art. 293 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, importul definitiv de bunuri, în loturi mici, cu caracter necomercial, efectuat de persoanele fizice care călătoresc în țări terțe (în afara UE) este scutit de TVA și de accize.

În aplicarea acestui articol a fost emis O.M.F. nr. 105/2016 care stabilește în detaliu cantitățile de bunuri și condițiile care trebuie îndeplinite pentru a se aplica scutirea de TVA și accize.

Scutirea de TVA în contextul traficului internaţional de călători: Bunurile conţinute în bagajul personal al călătorilor din ţările terţe sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată şi de accize la import dacă bunurile respective nu au caracter comercial şi valoarea totală a acestora nu depăşeşte 300 euro de persoană. Pentru anumite produse sunt stabilite limite cantitative (ex. 200 de țigarete pentru călătorii care vin în România cu avionul; 40 de țigarete pentru călătorii care vin în România folosind alte mijloace de transport – modificări aduse prin OMF 184/2022).

Scutirea de TVA pentru loturile mici de bunuri cu caracter necomercial: Bunurile cuprinse în loturi mici cu caracter necomercial, trimise de către persoane particulare dintr-o ţară terţă unor persoane particulare din România, sunt scutite la import de TVA şi de accize (au un caracter ocazional; conţin numai bunuri destinate uzului personal; conţin bunuri cu o valoare totală de cel mult 45 euro; sunt trimise de către expeditor destinatarului cu titlu gratuit).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Scutirea de TVA pentru importul de bunuri personale ale persoanelor care vin din ţări terţe: în anumite condiţii, sunt scutite de la plata TVA bunurile aparţinând persoanelor fizice (mașină, bicicletă, rulotă, alte bunuri personale) care îşi mută domiciliul sau reşedinţa obişnuită dintr-o ţară terţă pe teritoriul României.

Scutirea de TVA pentru bunuri importate cu ocazia căsătoriei: sunt scutite de TVA, în anumite condiții, trusourile şi efectele gospodăreşti, indiferent dacă acestea sunt sau nu noi, aparţinând unei persoane care îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa dintr-o ţară terţă pe teritoriul României, cu ocazia căsătoriei sale.

Scutire de TVA pentru bunurile personale dobândite prin moştenire: sunt scutite de la plata TVA la import bunurile personale dobândite prin moştenire de către o persoană fizică având domiciliul sau reşedinţa obişnuită pe teritoriul României.

Totodată, în condițiile reglementate prin ordin, sunt scutite de TVA la import: echipamente şi rechizite şcolare, precum şi alte efecte gospodăreşti de uz şcolar; bunuri de capital şi alte echipamente importate la transferul unei activităţi; importul anumitor produse agricole şi al produselor destinate uzului agricol; importul substanţelor terapeutice, al medicamentelor, al animalelor de laborator şi al substanţelor biologice sau chimice; bunurile importate pentru organizaţii caritabile sau filantropice; importul bunurilor destinate promovării comerţului; bunuri importate pentru examinare, analiză sau testare.

PENTRU A DESCARCA OMF 184/2022 – CLICK AICI

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici

💡 – Împuternicire (model 2022) – pentru înrolare/înregistrare in SPV a firmei/companiei/entității, cu semnătura electronică a contabilului – click aici
💡 – Împuternicire (model) – pentru înrolare/înregistrare in SPV a firmei/companiei/entității, cu semnătura electronică a contabilului – click aici
💡 – ITM (oficial 2022) – adeverința de vechime în muncă vs. extras de Revisal – click aici
💡 – Înregistrarea în SPV pe baza certificatului digital calificat – material video oficial ANAF – click aici
💡 – Instrucțiuni video pentru înregistrarea în SPV a persoanelor fizice – pe bază de nume de utilizator și parolă (OFICIAL) – CLICK AICI
💡 – Împuternicire (procură specială) – MODEL – anexa pentru F 150 (declarații electronice) sau pentru SPV – click aici
💡 – Ce trebuie să se afișeze la orice magazin/punct de lucru (actualizat 2022) – afișe obligatorii comercianți/prestatori servicii/etc. – click aici
💡 – Câte zile lucrătoare sunt în fiecare luna din anul 2022 (inclusiv detaliere pe ore lucrătoare) – INFO – click aici
💡 – Contribuții angajat și angajator 2022 – care sunt cotele de contribuții salariale (taxe) aplicabile în anul curent (info util) – CLICK AICI
💡 – Decizie internă facturi, chitanțe, avize, etc. (pentru alocare serie și număr în 2022) – document necesar de întocmit la început de an (actualizat) – click aici
💡 – Decizie internă privind programarea (planificarea) concediilor de odihnă pe anul 2022 – gratuit, editabil și actualizat (model 2021) – CLICK AICI

Sursa – anaf.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Cu intarziere va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 176 din 22 februarie 2022, a fost publicat - Ordinul ministrului finanțelor nr. 184 din 16 februarie 2022 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 105/2016 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la...Modificări scutire de TVA la import de bunuri în loturi mici - ce a adus nou OMF nr. 184/2022 (info si text)
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura