AcasăCodul munciiITM (oficial) - reglementari noi privind angajarea cetățenilor ucraineni

ITM (oficial) – reglementari noi privind angajarea cetățenilor ucraineni

Inspectoratele Teritoriale de Muncă informează angajatorii de pe raza fiecarui județ, că în Monitorul Oficial nr. 231 din 08.03.2022 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr.20 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitarătext integral .

Conform dispozițiilor cuprinse în noul act normativ, în contextul situației actuale generate de conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei, cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă fără aviz de angajare.

De asemenea, aceștia pot beneficia de prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă, fără a mai fi necesară obținerea unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

În ceea ce privește încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat și care nu dețin documente pentru a proba calificarea profesională sau experiența în activitate, aceștia pot fi încadrați pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe proprie răspundere, din care să rezulte că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate precum și faptul că nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.

Procedura de încadrare în muncă pentru persoanele aflate în situația de mai sus, se aprobă prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale, în termen de 5 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Dispozițiile legale aplicabile cetățenilor fără documente de calificare, nu sunt aplicabile însă și cetățenilor ucraineni proveniți din zona de conflict armat care doresc să acceadă sau să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect sau una din profesiile prevăzute de Legea nr.200 / 2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

ITM subliniaza, că încadrarea în muncă se va face cu respectarea dispozițiilor Codului Muncii, inclusiv în ceea ce privește verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale lucrătorului care solicită angajarea, respectiv stabilirea unei perioade de probă pentru confirmarea aptitudinilor necesare prestării muncii.

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii informatiilor) – Biroul de presă al ITM Arad

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici

💡 – Împuternicire (model 2022) – pentru înrolare/înregistrare in SPV a firmei/companiei/entității, cu semnătura electronică a contabilului – click aici
💡 – ITM (oficial 2022) – adeverința de vechime în muncă vs. extras de Revisal – click aici
💡 – Înregistrarea în SPV pe baza certificatului digital calificat – material video oficial ANAF – click aici
💡 – Instrucțiuni video pentru înregistrarea în SPV a persoanelor fizice – pe bază de nume de utilizator și parolă (OFICIAL) – CLICK AICI
💡 – Împuternicire (procură specială) – MODEL – anexa pentru F 150 (declarații electronice) sau pentru SPV – click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Inspectoratele Teritoriale de Muncă informează angajatorii de pe raza fiecarui județ, că în Monitorul Oficial nr. 231 din 08.03.2022 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr.20 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară...ITM (oficial) - reglementari noi privind angajarea cetățenilor ucraineni
error: Conținutul este protejat !!