AcasăProfit / venitProcedura grup fiscal impozit pe profit - ce a adus nou OPANAF...

Procedura grup fiscal impozit pe profit – ce a adus nou OPANAF nr. 1191/2021 (info oficial extins)

Stimati colegi, va informam cu intarziere ca, in Monitorul Oficial nr. 766 din 06 august 2021, a fost publicat – Ordinul președintelui ANAF nr. 1191 din 2 iulie 2021 pentru aprobarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare,

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI UN INFO UTIL (dar si textul integral) – 🔍 VIA AJFP DAMBOVITA 🔍 (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Prin Legea nr. 296/2020 au fost aduse completări Codului fiscal, fiind stabilite reguli privind consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit. Noile reglementări stabilesc condiții privind constituirea și impozitarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit.

Potrivit acestor prevederi, dacă autoturismele se înstrăinează într-o perioadă mai scurtă de doi ani de la data achiziţiei, ambasadele sau diplomații care le înstrăinează au obligația să plătească TVA de a cărei scutire au beneficiat.

Grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit se constituie din cel puţin două dintre următoarele entităţi, denumite membri:

a) o persoană juridică română/persoană juridică cu sediul social în România înfiinţată potrivit legislaţiei europene şi una sau mai multe persoane juridice române/persoane juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene la care aceasta deţine, în mod direct sau indirect, cel puţin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

b) cel puţin două persoane juridice române la care o persoană fizică română deţine, în mod direct sau indirect, cel puţin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot; c) cel puţin două persoane juridice române deţinute, în mod direct sau indirect, în proporţie de cel puţin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoană juridică/fizică, rezidentă într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri sau într-un stat cu care s-a încheiat un acord privind schimbul de informaţii;

d) cel puţin o persoană juridică română deţinută, în mod direct sau indirect, în proporţie de cel puţin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoană juridică rezidentă într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri sau într-un stat cu care s-a încheiat un acord privind schimbul de informaţii şi sediul permanent/sediul permanent desemnat din România al acestei persoane juridice străine.

PENTRU A DESCARCA OPANAF 1191/2021 click aici

Grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit este reprezentat, în relația cu organul fiscal, de persoana juridică responsabilă, care este persoana juridică română/persoana juridică cu sediul social în România înfiinţată potrivit legislaţiei europene, membră a unui grup fiscal în domeniul impozitului pe profit, desemnată pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaraţiei de impozit pe profit şi efectuarea plăţii impozitului pe profit în numele grupului.

Prin prezentul ordin s-a aprobat Procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, prin care se stabilesc:

a) fluxuri privind soluționarea cererilor privind constituirea, modificarea și desființarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit;
b) obligațiile declarative care revin membrilor grupului fiscal;
c) obligațiile care revin, în administrarea grupului fiscal, precum și a fiecărui membru/fost membru al grupului, organelor fiscale competente.

Totodată, au fost stabilite modelul și conținutul unor formulare, cum sunt: a) Formularul 173 “Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit”; b) Formularul 174 “Decizie privind aprobarea/respingerea implementării/menținerea grupului fiscal și continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit”; c) Formularul 175 “Decizie privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit”, precum și unele formulare utilizate de organele fiscale în aplicarea procedurii.

Sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit va putea fi folosit efectiv începând cu anul 2022, cererea de constituire trebuind a fi depusă cu cel puțin 60 de zile înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Stimati colegi, va informam cu intarziere ca, in Monitorul Oficial nr. 766 din 06 august 2021, a fost publicat - Ordinul președintelui ANAF nr. 1191 din 2 iulie 2021 pentru aprobarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe...Procedura grup fiscal impozit pe profit - ce a adus nou OPANAF nr. 1191/2021 (info oficial extins)
error: Conținutul este protejat !!