ATENTIE – exploatarea forestieră, pe agenda inspectorilor de muncă si in 2021

0
423

ITM-urile, prin inspectorii de muncă, desfășoară în această perioadă o amplă acțiune de verificare a modului în care sunt respectate prevederilor legale de protecție a muncii în sectorul silvic și exploatare forestieră, cu precădere la modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare, inclusiv transportul masei lemnoase pe drumurile forestiere.

Potrivit ITM – este de notorietate că în acest sector lucrătorii se confruntă de cele mai multe ori cu un mediu de muncă neprielinic, condiții de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare, astfel că această acțiune este mai mult decât necesară, fiind menită să contribuie la diminuarea consecințelor negative, sociale dar și economice.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Cu toate acestea și de această dată, acțiunea inspectorilor de muncă, pe lângă verificare, urmărește în principal creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă, rezultatul scontat fiind prevenirea accidentelor de muncă.

În acest sens, angajatorii au obligația de a planifica și organiza operațiunile ce urmează a fi desfășurate în fondul forestier, asigurând în acest mod condiții sănătoase și sigure de lucru.

Astfel, lucrătorii care prestează activități în domeniul forestier trebuie să fie instruiți, să aibă cunoștințe și competențe în acest domeniu să le fie antrenată responsabilitatea și receptivitatea, să fie conștienți că nerespectarea instrucțiunilor și tehnologiilor de lucru generează pericol atât pentru siguranța proprie cât și a colegilor de muncă.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Mașinile, echipamentele, uneltele și nu în ultimul rând echipamentul individual de protecție trebuie să fie în bună stare de funcționare, să fie folosit conform instrucțiunilor.

Dat fiind locul de desfășurare al activităților, angajatorilor le revine obligația de a informa lucrătorii inclusiv cu privire la fauna și flora locală, cu privire la animalele, insectele sau reptilele pe care le-ar putea întâlni în zonă, precum și cu privire la recunoașterea speciilor de plante periculoase, insistându-se asupra modului în care trebuie să reacționeze, pentru a evita producerea de accidente de muncă.

👉 Ghid privind persoanele fizice care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate – oficial ANAF 👉 – click aici

Deasemenea, nu trebuie să lipsească instruirea corespunzătoare referitoare la transportul materialului lemnos, procedurile necesar a fi urmate în caz de incendiu, utilizarea mașinilor, tăierea lemnului, manevrarea manuală și mecanică precum și încărcarea lemnului în mijloacele de transport.

ITM conchide că – respectarea programului de lucru, stabilirea unor norme adaptate de lucru, asigurarea și purtarea echipamentului de protecție, utilizarea mașinilor și utilajelor conform specificațiilor, va asigura un mediu de lucru sigur, va reduce semnificativ numărul accidentelor de muncă în acest domeniu.

Sursa (cu multumiri) – ITM Arad

💡 ANAF – indemnizații primite pe perioada stării de urgență/alertă, care se declară în Declarația Unică (Formular 212) 💡 – CLICK AICI

REVEDEȚI PREZENTAREA
Controale ITM
Articolul precedentAnularea obligațiilor de plată accesorii – precizări noi de la ANAF (martie 2021), plus model oficial cerere de anulare
Articolul următorGhid privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor – material oficial ANAF (martie 2021)
ITM-urile, prin inspectorii de muncă, desfășoară în această perioadă o amplă acțiune de verificare a modului în care sunt respectate prevederilor legale de protecție a muncii în sectorul silvic și exploatare forestieră, cu precădere la modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a...atentie-exploatarea-forestiera-pe-agenda-inspectorilor-de-munca-si-in-2021

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.