AcasăDeclaratii anualeDeclarația 101 - termene, facilitați, elemente de noutate (informații oficiale ANAF 2021)

Declarația 101 – termene, facilitați, elemente de noutate (informații oficiale ANAF 2021)

În virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF vă aduce la cunoștință faptul că O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 a modificat O.P.A.N.A.F. nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 101 “Declarație privind impozitul pe profit” .

Prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 se aplică începând cu declararea obligațiilor anuale aferente anului fiscal 2020, si a adus o serie de modificări formularului, în contextul aplicării prevederilor legale intrate in vigoare în acest exercițiu fiscal, printre care ANAF menționeaza:

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

📌 A fost introdus rândul 34 denumit Sume asimilate cheltuielilor nedeductibile, în care se înscriu sumele asimilate cheltuielilor nedeductibile în conformitate cu prevederile art. II alin. (1) și (2) din Legea nr. 153/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități.

🎯 Astfel, potrivit art. II alin. (1) și (2) din Legea nr. 153/2020, contribuabilii care datorează impozit pe profit, la data determinării impozitului pe profit pentru anul 2020, scad din impozitul pe profit și costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a Legii nr. 153/2020 (27 iulie 2020), cu condiția ca la data achiziției respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe profit.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

🔍 Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a Legii nr. 153/2020 (27 iulie 2020) reprezintă sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020.

📌 A fost introdus rândul 46 denumit Costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, în care se înscrie suma reprezentând costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2020.

✅ Care sunt modificările aduse Codului Fiscal – de către Ordonanța de Urgență nr. 13/2021 (informații oficiale ANAF) ✅ – click aici

📌 A fost introdus rândul 47 denumit Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislației în vigoare, în care se înscriu sumele cum ar fi cheltuielile privind funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie aflate în unități care oferă servicii de educație timpurie, conform legislației în vigoare, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i1) și lit. i2) din Codul fiscal.

📌 A fost introdus rândul 49 denumit Bonificația aplicată conform O.U.G. nr. 33/2020, în care se înscrie suma reprezentând bonificația aplicată conform O.U.G. nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative, aprobată cu completări prin Legea nr. 54/2020, cu modificările și completările ulterioare, declarată trimestrial prin formularul 100, la rândul «Bonificație». În cazul în care bonificația depășește valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, determinat potrivit art. 1 alin. (7) din aceeași ordonanță de urgență, suma aferentă bonificației care se ia în calcul este la nivelul valorii impozitului respectiv.

✅ Care sunt modificările aduse Legii Contabilității – de către Ordonanța de Urgență nr. 13/2021 (informații oficiale ANAF) ✅ – click aici

📌 A fost introdus rândul 54 denumit Bonificația acordată conform art. II alin. (8) din O.U.G. nr. 153/2020, pentru contribuabilii cu an fiscal modificat.

✋ ANAF reaminteste că declarația privind impozitul pe profit (formular 101) se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 MARTIE inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Organizaţiile nonprofit (asociații și fundații, alte persoane juridice fără scop patrimonial) și contribuabilii plătitori de impozit pe profit care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură depun declarația anuală de impozit pe profit până la data de 25 FEBRUARIE inclusiv a anului următor.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

🔍 Termenul de declarare a impozitului pe profitul anual reprezintă și termen de plată – DETALII TERMEN AICI. ANAF va roaga sa aveți in vedere efectuarea verificărilor privind corectitudinea și coerența datelor declarate în declarațiile fiscale, în concordanță cu cele raportate în situațiile financiare.

Sursa (cu multumiri) – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
În virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF vă aduce la cunoștință faptul că O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 a modificat O.P.A.N.A.F. nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 101 "Declarație privind impozitul pe profit" . Prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 se aplică începând cu declararea obligațiilor...Declarația 101 - termene, facilitați, elemente de noutate (informații oficiale ANAF 2021)
error: Conținutul este protejat !!