AcasăCodul munciiATENTIE (precizări ITM) - acțiuni de prevenire a accidentelor de muncă in...

ATENTIE (precizări ITM) – acțiuni de prevenire a accidentelor de muncă in construcții si in anul 2021

Având în vedere numărul mare de accidente de muncă înregistrat la nivel național în domeniul construcțiilor pe parcursul anului 2020, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii apreciază că se impune și pe parcursul anului 2021 intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă în șantierele temporare și mobile.

Astfel, sub coordonarea Inspecției Muncii, Inspectoratele Teritoriale de Muncă, prin inspectorii de muncă, vor fii implicate activ pe tot parcursul anului 2021 în acțiuni de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările ce se desfășoară în domeniul construcțiilor.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Se va pune accent cu precădere pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, în special în prevenirea riscului de cădere de la înălțime.

Totodată, angajatorii vor fi îndrumați pentru crearea de condiții care să stimuleze lucrătorii, reprezentanții acestora sau după caz, sindicatele din domeniul construcțiilor, în vederea participării cât mai active la procesul de însușire a legislației specifice domeniului construcții, rezultatul scontat fiind creșterea nivelului de securitate în procesul muncii.

Astfel, pentru a reduce riscul de accidentare, angajatorii din acest domeniu vor asigura pe șantiere echipamente de muncă corespunzătoare, vor monta sisteme de protecție colectivă (balustrade solide, platforme sau plase de prindere), vor completa și adapta în funcție de evoluția lucrărilor ,,Planul propriu de securitate și sănătate”, lucrătorilor revenindu-le obligația de a folosi echipamentul individual de protecție (bocanci, căști, centuri de ancorare).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Un accent deosebit se va pune pe instruirea suficientă și adecvată a lucrătorilor, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru specifice locului de muncă, atât la angajare cât și în alte situații : la schimbarea locului de muncă, la introducerea unui nou echipament de muncă sau la modificarea celui existent, la introducerea unei noi tehnologii sau proceduri de lucru sau la executarea unor lucrări speciale.

Nu în ultimul rând, în contextul perioadei actuale, pe lângă măsurile enunțate mai sus, angajatorii au obligația de a lua toate măsurile pentru prevenirea apariției și răspândirii COVID – 19 la locurile de muncă, asigurând o instruire și o informare corespunzătoare a lucrătorilor.

Neluarea de măsuri care să limiteze răspândirea virusului COVID – 19 atrage răspunderea contravențională a angajatorilor, sancțiunea fiind cuprinsă între 1000 și 5000 lei.

👉 Monografie contabilă salarizare (resurse umane/HR) – valabilă din 01.01.2021 (normal și sector construcții) 👉 – CLICK AICI

Sursa (cu multumiri) – Biroul de presă al ITM Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Având în vedere numărul mare de accidente de muncă înregistrat la nivel național în domeniul construcțiilor pe parcursul anului 2020, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii apreciază că se impune și pe parcursul anului 2021 intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în...ATENTIE (precizări ITM) - acțiuni de prevenire a accidentelor de muncă in construcții si in anul 2021
error: Conținutul este protejat !!