NOU (oficial) – amendamente pentru flexibilizarea programului de muncă (prevăzut prin OUG 132/2020)

0
842

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a discutat joi cu Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Întâlnirea a fost solicitată în contextul situației dificile cu care se confruntă Uzina Dacia din Mioveni, care și-a întrerupt activitatea din cauza crizei de semiconductori la nivel global.

În cadrul discuțiilor au fost prezentate posibile soluții, discutate anterior și cu reprezentanții patronatelor, care ar putea fi adoptate pentru a sprijini mediul de afaceri în situații de criză, și pentru salvarea locurilor de muncă, iar cea mai accesibilă soluție în contextul actual este reducerea timpului de muncă.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Modificările pe care le propune ministerul vizează întreg mediul de afaceri, pentru că interesul nostru este să păstrăm locurile de muncă:

🔵 Programul de lucru va putea fi modificat ori de câte ori situația o impune, dar angajatorul va fi obligat să justifice de fiecare dată această schimbare;
🔵 Comunicarea către salariat se va face cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii, față de 5 zile în mod obișnuit, dacă intervine o modificare a programului cauzată de o creștere a activității sau dacă se impune înlocuirea unui salariat aflat în imposibilitatea de a presta activitate conform programului de lucru;
🔵 Timpul de muncă va putea fi redus până la 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, față de 50% cât e în prezent.

Ministrul Raluca Turcan a informat că la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale s-a analizat proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 211/2020 și de modificare a OUG 132/2020, fiind formulate și agreate o serie de amendamente.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

”Amendamentele pe care mâine le vom trimite la Parlament au rolul de a flexibiliza măsura referitoare la reducerea timpului de muncă și vizează întreg mediul de afaceri, pentru că interesul nostru este să păstrăm locurile de muncă. În ceea ce privește flexibilizarea zilelor lucrătoare, vrem să dăm posibilitatea ca programul de lucru să poată fi modificat ori de câte ori situația o impune, dar angajatorul va fi obligat să justifice de fiecare dată această schimbare. O altă modificare se referă la comunicarea către angajat. Dorim să introducem în lege și situațiile excepționale care, iată, pot să apară. Prin urmare, în astfel de situații, comunicarea către salariat va putea să se facă cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii, față de 5 zile în mod obișnuit, în cazul în care intervine o modificare a programului cauzată de o creștere a activității sau dacă se impune înlocuirea unui salariat care se află în imposibilitatea de a presta activitate conform programului de lucru. Pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor, cât și al salariaților, am propus posibilitatea ca timpul de muncă să fie redus până la 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, față de 50% cât e în prezent”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

📌 Documente necesare in vederea recuperării sumelor reprezentând indemnizații aferente certificatelor de concediu medical – 2021 📌 – click aici

Totodată, demnitarul a precizat că va solicita Parlamentului ca modificările la OUG 132/2020 să fie finalizate cât mai urgent, pentru ca mediul de afaceri să poată beneficia de sprijin.

Reprezentanții ACAROM au semnalat că situația de la Uzina Dacia Mioveni a apărut în mod neașteptat, nu a putut fi prevăzută și este fără precedent, având impact asupra a 50%-60% din activitatea de producție și a aproximativ 8.000 de lucrători.

Sursa – MMPS

REVEDEȚI PREZENTAREA
Ministerul Muncii
Articolul precedentULTIMA ORA – Ministerul Finanțelor a decis completarea Codului Fiscal și a Legii Contabilității (oficial)
Articolul următorREMINDER (INFO UTIL) – ce trebuie făcut la începutul anului 2021 (în domeniul contabilitate, fiscalitate, salarizare/HR)
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a discutat joi cu Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Întâlnirea a fost solicitată în contextul situației dificile cu care se confruntă Uzina Dacia din Mioveni, care și-a întrerupt activitatea...nou-oficial-amendamente-pentru-flexibilizarea-programului-de-munca-prevazut-prin-oug-132-2020

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.