Obligația angajatorului de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat – INFO oficial ITM (Codul Muncii)

0
3758

Aceasta evidență este obligatorie nu numai pentru a da posibilitatea verificării modului în care angajatorul respectă prevederile legale privind timpul de muncă și de odihnă, dar și pentru întocmirea corectă a statului de salarii, ținând cont de faptul că documentele de evidență a timpului lucrat efectiv stau la baza întocmirii statului de plată, document întocmit pentru calculul drepturilor bănești cuvenite salariaților.

Pentru o evidență corectă a timpului de muncă, concretizată în pontajul centralizator întocmit lunar în vederea întocmirii statului de plată, aceasta trebuie să aibă la bază documentele primare de evidență, existente la locul de muncă în care salariatul își desfășoară în mod concret activitatea, chiar dacă acesta este un loc mobil, cum au de exemplu, conducătorii auto.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

În Codul Muncii se prevede că ”angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru..”

În ceea ce privește modalitatea de evidențiere a orelor de muncă efectiv prestate de către salariat, legiuitorul nu a stabilit modul în care angajatorul trebuie să țină această evidență. Prin urmare, evidența poate fi ținută atât pe suport de hârtie cât și electronic, pentru persoanele care au acces la locul de muncă pe baza unui card sau înregistrează intervalul în care prestează efectiv activitatea (de exemplu, înregistrarea în tahograf a perioadelor de conducere, a pauzelor și perioadelor de odihnă ale șoferilor), urmând ca întocmirea evidenței lunare centralizatoare să aibă la bază aceste documente primare de evidență a timpului real de muncă efectuat de către salariat la locul său de muncă, indiferent dacă acesta este fix sau mobil.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Angajatorul poate stabili organizarea timpului de muncă, în funcție de specificul activității desfășurate, inclusiv printr-un program de lucru inegal, individualizat, în ture, în condițiile stabilite în Codul Muncii, cu respectarea dispozițiilor legale referitoare la timpul de muncă și de odihnă.

Referitor la salariații mobili și la cei care desfășoară muncă la domiciliu, Codul Muncii prevede că „pentru salariații mobili și salariații care desfășoară muncă la domiciliu, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia”.

TOT CE AI NEVOIE IN DOMENIUL SALARIZARE SI RESURSE UMANE ✅ – click aici – DUPA CARE RECOMANDA SI LA ALTI COLEGI !

În situația telemuncii, reglementată prin Legea nr. 81/2018, este obligatoriu ca în contractul de muncă să fie înscrisă modalitatea de întocmire a pontajului:

„În cazul activității de telemuncă, contractul individual de muncă conține (…) următoarele: (…) e) modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat”.

Și pentru interni este obligatorie ținerea evidenței timpului de lucru. Amintim că, din 2018, organizarea programului de internship se face în temeiul Legii nr. 176/2018, care prevede timpul maxim pe care îl poate lucra un intern și obligația angajatorului de a ține evidența timpului de muncă.

Sursa – ITM Salaj

REVEDEȚI PREZENTAREA
Condica/Pontaj
Articolul precedentEste OFICIAL ! Guvernul nu a modificat nici azi HG nr. 4/2021. Cum procedezi cel mai corect (cu mărirea salariului minim) ?
Articolul următorContract Individual de Muncă (CIM) – model oficial 2021 (editabil, gratuit, recomandat)
obligatia-angajatorului-de-a-tine-evidenta-orelor-de-munca-prestate-de-catre-fiecare-salariat-info-oficial-itm-codul-munciiAceasta evidență este obligatorie nu numai pentru a da posibilitatea verificării modului în care angajatorul respectă prevederile legale privind timpul de muncă și de odihnă, dar și pentru întocmirea corectă a statului de salarii, ținând cont de faptul că documentele de evidență a...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.