AcasăSituatii financiare anualeNOU - situații financiare anuale/raportări contabile anuale la 31.12.2020 (proiectul de ordin...

NOU – situații financiare anuale/raportări contabile anuale la 31.12.2020 (proiectul de ordin MFP a fost postat)

Astazi, 08.12.2020, pe site-ul oficial al MFP a fost postat – Proiectul de Ordin privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice și pentru reglementarea unor aspecte contabile (TEXTUL INTEGRAL LA FINAL ARTICOL).

UPDATE – 11.02.2021 – Bilanț contabil anual la 31.12.2020 – ANAF a publicat PDF-ul inteligent necesar pentru generarea formularelor în 2021 – CLICK AICI

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

🎯 1. Aspecte referitoare la întocmirea şi depunerea raportărilor contabile

Potrivit art. 28 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) – (4) din lege au obligaţia să întocmească situaţii financiare anuale.

💡 Conform prevederilor art. 37 din aceeași lege, pentru asigurarea informaţiilor destinate sistemului instituţional al statului, Ministerul Finanţelor Publice poate solicita persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) – (4) din lege să depună la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice o raportare contabilă anuală, al cărei conţinut se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice.

În baza acestor prevederi legale, anual, prin ordin al ministrului finanțelor publice se reglementează condițiile de depunere la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice a situațiilor financiare anuale, respectiv a raportărilor contabile anuale întocmite de operatorii economici.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Prezentarea informațiilor în situațiile financiare anuale se efectuează cu respectarea prevederilor reglementărilor contabile aplicabile, respectiv Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, sau Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.

🎯 2. Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin

📌 2.1. referitor la conturile privind plata defalcată a TVA

Prin Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 a fost reglementată modalitatea de plată defalcată a TVA.
Sub aspectul raportării contabile, acel act normativ a determinat introducerea în planul de conturi a unor conturi distincte, dedicate încasării şi plăţii TVA.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

📌 2.2. referitor la corelarea unor prevederi cuprinse în reglementările contabile aplicabile operatorilor economici

Printre aspectele cuprinse în Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, sunt și prevederile cu privire la Planul de conturi general, precum şi conţinutul şi funcţiunea conturilor contabile.

În ceea ce privește funcțiunea conturilor contabile, parte componentă a reglementărilor menționate, precizăm că la redactarea acesteia se are în vedere ca informațiile care definesc funcțiunea conturilor să se regăsească cu o formulare similară la ambele conturi (conturi corespondente) în care sunt contabilizate operațiunile economico-financiare.

💡 II. Prevederi reglementate de proiectul de ordin

1. Aspecte referitoare la întocmirea şi depunerea raportărilor contabile

Structurarea proiectului de ordin este similară Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 3.781/2019 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice şi pentru reglementarea unor aspecte contabile, aplicabil pentru raportările contabile de la 31 decembrie 2019.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Prin prezentul proiect se aduc clarificări referitoare la întocmirea situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2020 şi a raportărilor contabile anuale întocmite de operatorii economici pentru data de 31 decembrie 2020, precum şi la depunerea lor la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

❎ Astfel, sunt prezentate categoriile de situaţii financiare anuale întocmite în funcţie de reglementările contabile aplicabile, respectiv Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, sau Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.

La elaborarea proiectului de ordin s-a avut în vedere tipul raportării contabile pe care trebuie să o întocmească operatorii economici, respectiv situaţii financiare anuale sau raportări contabile anuale.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

🔵 Ca și în anii trecuți, urmează să întocmească și să depună raportări contabile anuale:

– persoanele juridice aflate în lichidare, potrivit legii;
– subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European;
– entitățile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, în condițiile prevăzute de legea contabilității, și care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare;
– entitățile care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.

💡 2. Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin:

💬 2.1. referitor la conturile privind plata defalcată a TVA

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, a fost abrogată OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
În aceste condiții, nu se mai justifică păstrarea în planul de conturi a conturilor introduse în contextul OG nr. 23/2017.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

💬 2.2. referitor la corelarea unor prevederi cuprinse în reglementările contabile aplicabile operatorilor economici

Prevederea în cauză privește rezervele constituite potrivit legii. Astfel, în contextul contabilizării acestora se propune ca prevederile cuprinse în reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, la funcțiunea contului 106 „Rezerve”, să fie similare cu cele corespunzătoare aceluiași element, regăsite în funcțiunea contului 129 „Repartizarea profitului”.

🎯 PENTRU A DESCARCA PROIECTUL MFP 🎯 – CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Astazi, 08.12.2020, pe site-ul oficial al MFP a fost postat - Proiectul de Ordin privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice și pentru reglementarea...NOU - situații financiare anuale/raportări contabile anuale la 31.12.2020 (proiectul de ordin MFP a fost postat)
error: Conținutul este protejat !!