AcasăCodul munciiITM (oficial) - reguli noi la încadrarea persoanelor cu handicap, după data...

ITM (oficial) – reguli noi la încadrarea persoanelor cu handicap, după data de 25.07.2020

Inspectoratele Teritoriale de Muncă – informează angajatorii de pe raza fiecarui județ – că începând cu data de 25 iulie 2020 au devenit aplicabile modificările survenite la Legea nr. 448 / 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În acest context, institutia reaminteste angajatorilor care sunt drepturile de care beneficiază persoanele cu handicap încadrate în muncă sau aflate în căutarea unui loc de muncă:

– cursuri de formare profesională,
– adaptare rezonabilă la locul de muncă,
– consiliere din partea unui consilier specializat în medierea muncii,
– perioadă de probă la angajare de cel puțin 45 de zile lucrătoare,
– preaviz plătit de minimum 30 de zile lucrătoare acordat la desfacerea contractului individual de muncă pentru motive neimputabile angajatului precum și posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, dacă beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Un element de noutate pe care-l aduce modificarea legislativă, vizează obligația angajatorului de a asigura accesul persoanelor cu handicap la ocuparea unui loc de muncă adaptat, conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap precum și de a adapta rezonabil locul de muncă ce urmează a fi ocupat de către acestea.

Legiuitorul definește ,,adaptare rezonabilă la locul de muncă” ca fiind totalitatea modificărilor făcute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la muncă al persoanei cu handicap; presupune modificarea şi/sau adaptarea programului de lucru în conformitate cu potenţialul funcţional al persoanei cu handicap, achiziţionarea de echipament asistiv, dispozitive şi tehnologii asistive şi alte măsuri asemenea;

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Neasigurarea adaptării locului de muncă conform celor expuse mai sus constituie contravenție, angajatorii riscând amenzi cuprinse între 10.000 și 25.000 lei.

ITM reitereaza cu acest prilej, că în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.

ITM (oficial) – hărțuirea și discriminarea la locul de muncă, redefinite in Codul Muncii – click aici

Sursa (cu multumiri) – ITM Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Inspectoratele Teritoriale de Muncă - informează angajatorii de pe raza fiecarui județ - că începând cu data de 25 iulie 2020 au devenit aplicabile modificările survenite la Legea nr. 448 / 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În acest context, institutia reaminteste...ITM (oficial) - reguli noi la încadrarea persoanelor cu handicap, după data de 25.07.2020
error: Conținutul este protejat !!