Venituri din drepturi de proprietate intelectuală (pictor) – răspuns oficial ANAF (impozitare 2020)

0
1125

Intrebare – Un pictor care a încasat contravaloarea unui tablou vândut unei persoane fizice, un artist care a participat în calitate de interpret la un eveniment organizat de o persoană fizică și a încasat o sumă de bani de la această persoană fizică datorează impozit pentru aceste venituri?

Raspuns

Conform Codului fiscal, persoana fizică care obține venituri care se încadrează în categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, conform legii, datorează impozit asupra acestora.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil determinat prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

În speța de față pictorul/artistul care a încasat sume de bani de la o persoană fizică, datorează impozit pe venit și are are obligația de a depune la organul fiscal competent în a cărui rază teritoriată iși are domiciliul, declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru anul în care a fost obținut venitul.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul 72^1 al.1, art. 122 al.1, art. 123 al.2

Speta publicata la data 15.06.2020

REVEDEȚI PREZENTAREA
Spete ANAF
Articolul precedentBilanț entități cu cifra de afaceri de peste 10 milioane lei la 31.12.2019 – ce obligații au acestea în anul 2020 (cf. art. 185, alin 4, din Legea nr. 31/1990)
Articolul următorANOFM – comunicat cu privire la decontarea a 41,5% din salariul de bază al angajaților reveniți din șomaj tehnic
Intrebare - Un pictor care a încasat contravaloarea unui tablou vândut unei persoane fizice, un artist care a participat în calitate de interpret la un eveniment organizat de o persoană fizică și a încasat o sumă de bani de la această persoană fizică datorează...venituri-din-drepturi-de-proprietate-intelectuala-pictor-raspuns-oficial-anaf-impozitare-2020

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.