AcasăCodul munciiANAF - care sunt modificările aduse de OUG nr. 92/2020 (decontare parțială...

ANAF – care sunt modificările aduse de OUG nr. 92/2020 (decontare parțială a salariului de către AJOFM)

Dupa cum stiti deja, in Monitorul Oficial nr. 0459 din 29 Mai 2020, a fost publicata Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 92 din 28 Mai 2020TEXT INTEGRAL AICI – pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE – VIA AJFP DAMBOVITA (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS:

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajaţi au beneficiat de indemnizația de somaj tehnic (75%), precum şi angajatorii ai căror angajaţi au avut contractele individuale de muncă suspendate în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, şi nu au beneficiat de indemnizația de somaj tehnic (75%), în perioada stării de urgenţă sau alertă, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părţi din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 2.253 lei (41,5% * câştigul salarial mediu brut 5.429 lei).

⚠️ Angajatorii prevăzuţi mai sus au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepţia lucrătorilor sezonieri.

Facilitățile se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării a contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat fie de indemnizaţiile de șomaj tehnic acordate de AJOFM (75%), fie de prevederile art. 53 din Codul muncii (șomaj tehnic plătit de angajator).

NOU si UTIL – DECLARAȚIA UNICĂ – acordarea în anul 2020 a unor bonificații la plata impozitului pe venit și contribuții sociale obligatorii – aferente venituri 2019 – click aici

🔵 Sumele reprezentând facilitățile se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în limita bugetului aprobat.

În vederea decontării sumelor, angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaţilor şi ulterior, începând cu data de întâi până la data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, depun, prin mijloace electronice, la AJOFM o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care beneficiază de această sumă.

⚠️ Decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori, potrivit legii, a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

OPANAF nr. 1107/2020 – noul model și conținut al Declarației Unice (inclusiv modalități de depunere și gestionare) – click aici

✅ Angajatorii care în perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă, înregistraţi ca şomeri în evidenţa AJOFM, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

🔵 Angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa AJOFM, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Care sunt măsurile de protecție sanitară pentru clienții teraselor și plajelor, începând cu data de 1 iunie 2020 (NOU – registru de evidență a rezervărilor clienților) – CLICK AICI

⚠️ Acordarea indemnizaţiilor prevăzute la art. XI şi art. XV din OUG 30/2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii în condiţiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se prelungeşte şi după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricţii.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti deja, in Monitorul Oficial nr. 0459 din 29 Mai 2020, a fost publicata Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 92 din 28 Mai 2020 - TEXT INTEGRAL AICI - pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor...ANAF - care sunt modificările aduse de OUG nr. 92/2020 (decontare parțială a salariului de către AJOFM)
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura