AcasăNewsObținerea Certificatului de Situație de Urgență (CSU) - Q&A oficiale de la...

Obținerea Certificatului de Situație de Urgență (CSU) – Q&A oficiale de la Ministerul Economiei

Recent – MEEMA – a raspuns la intrebarea daca – operatorii economici care și-au suspendat activitatea (au spații pe care le-au închiriat) ca urmare a suspendării activității firmelor cărora le-au închiriat spații pot beneficia de CSU – astfel:

Da, toți operatorii economici a căror activitate este afectată de pandemia de SARS-CoV-2 pot solicita CSU, după cum urmează:

TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat în baza declarației pe propria răspundere ce poate fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență;
– TIP 2 (GALBEN) – eliberat în baza declarației pe propria răspundere ce poate fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor/veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor/veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

ALTE INTREBARI SI RASPUNSURI:

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

– Marii contribuabili care sunt afectați de situația de urgență pot beneficia de CSU?

Da, toți operatorii economici a căror activitate este afectată de pandemia de SARS-CoV-2.

– Beneficiar al SUN 2017, care nu a avut diminuare de venituri/încasări în martie față de media ianuarie-februarie, dar va avea în aprilie comparativ cu ianuarie/februarie, poate beneficia de ajutor de somaj tehnic și de CSU?

Da, aceștia pot opta pentru CSU TIP 1 (ALBASTRU) – eliberată în baza declarației pe propria răspundere ce poate fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență – daca pot demostra ulterior cu înscrisuri o restrângere a activității.

Precizări oficiale cu privire la semnarea documentelor depuse pe aici.gov.ro (șomaj tehnic) – click aici

– CSU are valoare juridică? Il poate obliga pe proprietarul spațiului la anularea chiriei sau la o reducere mai mare, în condițiile în care operatorul economic a negociat deja o reducere de 25%?

Ordonanța de urgență nr. 29/2020:

“ Art. X. – (1) Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.”

UTIL – material clarificări șomaj tehnic (completare ștat plată și D 112, nivel contribuții ce trebuie achitate, etc.) – click aici

– Certificatul pentru situații de urgență se obține o singură dată și este valabil pe toată perioada stării de urgență, în situația în care aceasta se întinde pe mai multe luni?

Da, certificatul se va elibera o singură dată pe perioada stării de urgență.

– Daca un agent economic are mai multe activități economice ce se încadrează la ambele situații (întrerupere totală sau parțiala a unei activități și diminuare încasări) cum va proceda? Va opta pentru unul dintre tipurile de certificat disponibile, cu oricare dintre acestea putând beneficia de măsurile fiscale. Este posibilă obținerea unui CSU pentru o agenție de turism în condițiile în care aceasta s-a lansat de curând și nu a avut încăsari în perioada ianuarie-martie?

Da, poate obține certificate de tip 1 – albastru.

– O firmă având ca domeniu de activitate intermedierea tranzacțiilor imobiliare poate aplica pentru CSU? Ce tip?

Da, optează pentru unul dintre tipurile de certificate disponibile:
– TIP 1 (ALBASTRU) – rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență
– TIP 2 (GALBEN) – rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor/veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor/veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

CLARIFICĂRI – salariatul cu toate CIM-urile suspendate beneficiază de șomaj tehnic, ST este stagiu asimilat în sistemul asigurărilor de sănătate – CLICK AICI

– O firmă având ca obiect de activitate 1071 fabricarea pâinii/ fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie și-a întrerupt partial activitatea, închizând o parte dintre magazine – se încadrează în condițiile pentru certificatul de tip 1?

Da, se încadrează. Având în vedere cele expuse, societatea ar putea, în aceeași masură, scoate CSU de tip 2, întreruperea parțială a activității cauzând o diminuare cu 25% a veniturilor sau încasarilor în luna martie, față de lunile ianuarie și februarie.

– Aplicația rămâne deschisă pe toată perioada situației de urgență?

Da, aplicația va fi deschisă pe perioada stării de urgență.

– Daca sunt afectate activitățile secundare, iar pe cea principala nu se derulează activități, se poate solicita CSU?

Da, dacă au alte coduri CAEN afectate.

Adeverință angajator sănătate 2020 (model) – conform ultimelor modificări legislative (Ordin 502/417/2020)CLICK AICI

– Dacă cel care încarcă este administratorul și are semnatură electronică, mai trebuie să semneze olograf declarația?

Nu, va bifa în declarație că semnează doar digital.

– De ce mai trebuie să completeze rubricile de venituri și încasări cei care în martie au avut activitatea sistată?

Pentru datele statistice, pentru o oglindă clară a situației economice naționale.

– Operatorii economici care nu intră sub incidența ordonanțelor militare, dar care au activitatea afectată pentru că depinde de societăți care intră sub incidența acestora pot solicita CSU? Ce fel de CSU ?

Da, aceștia pot opta pentru tipul 1 de certificat, respectiv albastru.

IMPORTANT (OFICIAL) – informare angajatori care aplică șomaj tehnic – prestarea muncii este interzisă (amenzi foarte mari) – click aici

– Dacă, din greșeală, aplicația a generat un alt tip de certificate poate fi anulat și solicitat tipul care corespunde situației societății?

Puteți solicita doar un singur tip de certificat:
– TIP 1 (ALBASTRU) – rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență.
– TIP 2 (GALBEN) – rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor/veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor/veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

În cazul în care ați obținut certificatul care nu trebuia, semnalați situația la e-mail [email protected].

– De ce nici cabinetele medicale individuale – stomatologice – și nici PFA-urile nu sunt recunoscute de aplicație ca agent economic? Se dă mesaj că acest agent economic nu există.Nu pot merge mai departe în aplicație.

În cazurile expuse, se introduc doar CUI/CIF și cod CAEN și aplicația funcționează.

NOU – Modalitatea de acordare și decontare a sumelor – pentru zile libere părinti pe perioada în care școlile sunt închise (condiții) – click aici

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Recent - MEEMA - a raspuns la intrebarea daca - operatorii economici care și-au suspendat activitatea (au spații pe care le-au închiriat) ca urmare a suspendării activității firmelor cărora le-au închiriat spații pot beneficia de CSU - astfel: Da, toți operatorii economici a căror...Obținerea Certificatului de Situație de Urgență (CSU) - Q&A oficiale de la Ministerul Economiei
error: Conținutul este protejat !!