AcasăCodul munciiITM - informare angajatori care aplică șomaj tehnic - prestarea muncii este...

ITM – informare angajatori care aplică șomaj tehnic – prestarea muncii este interzisă (amenzi foarte mari)

În contextul existenţei, la locul de muncă, a riscului de contaminare cu Coronavirus, angajatorii pot lua masura suspendării contractelor individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, masura ce poate fi luată doar în condiţiile prevăzute de art. 52 şi art. 53 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispozitiilor art XI din OUG nr 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada stării de urgenţă, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de munca potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr 6/2020.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Prin urmare, statul a decis suportarea/subventionarea indemnizatiei de „somaj tehnic”, in limitele prevazute mai sus, permitand astfel părților menținerea raporturilor de muncă. Niciun angajator nu va plăti de la el. Statul acopetră aceste cheltuieli din care angajatorii vor plăti mai departe angajaţii.

Aceste entitati economice vor avea astfel capacitatea de a-și relua activitatea în bune condiții și de a folosi salariatii pe care i-au format in decursul timpului.

Avand in vedere, cele retinute mai sus, precizam ca, angajatorii care și-au întrerupt sau redus total sau partial activitatea, trimițându-și angajații în șomaj tehnic, riscă sanctiuni dacă folosesc salariatii să muncească atât timp cât se află într-o asemenea situație.

NOU (cele necesare pentru somaj tehnic AJOFM) – anexele la OMMPS nr. 741/2020 în variante editabile – OUG 30/2020 (Anexa, Anexa 1 și Anexa 2) – CLICK AICI

Practic, din cauză că „șomajul tehnic” implică suspendarea contractelor de muncă, prestarea muncii este interzisa până se termină perioada de suspendare. Altcumva, ar fi vorba de o situație de muncă nedeclarată și angajatorii care dispun așa ceva riscă amenzi contraventionale de până la 200.000 de lei.

Astfel ITM-urile le recomanda salariatilor care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor sa se adreseze institutiei, avand in vedere faptul ca, desi controalele au fost suspendate in aceasta perioada, reclamatiile de acest gen vor fi luate in considerare.

ITM precizeaza ca, potrivit dispozitiilor art 15^1, lit c din CM, munca nedeclarată reprezintă primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.

Platforma pentru depunere documente (aferente solicitare sume șomaj tehnic) – FUNCȚIONALĂ – click aici

In conformitate cu dispozitiile art 260 alin 1 lit e^2) din acelasi act normativ constituie contravenţie şi se sancţionează primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Sursa (cu multumiri pentru prosibilitatea preluarii informatiilor) – ITM Braila

18 COMENTARII

  1. Buna seara,am si eu o nelămurire…eu am lucrat la un magazin de îmbrăcăminte pana pe 20 martie iar patronul mi-a spus sa stau acasă ca nu mai e vânzare. L-am întrebat daca îmi depune si mie actele pt șomajul tehnic si a spus ca nu..Întrebarea este,de ce..de ce sa sufăr eu acum,ca nu vrea el? Cum este,depune cine vrea?pana la urma e dreptul meu.va mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
În contextul existenţei, la locul de muncă, a riscului de contaminare cu Coronavirus, angajatorii pot lua masura suspendării contractelor individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, masura ce poate fi luată doar în condiţiile prevăzute de art. 52 şi art. 53 din Legea nr. 53/2003...ITM - informare angajatori care aplică șomaj tehnic - prestarea muncii este interzisă (amenzi foarte mari)
error: Conținutul este protejat !!