ANAF – clarificări acordare indemnizație de 75%, după publicarea OUG 32/2020 (șomaj tehnic)

0
970

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 0260 din 30 Martie 2020, a fost publicata – Ordonanta de Urgenta nr. 32 din 26 Martie 2020TEXT INTEGRAL AICI – privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020TEXT AICI – pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE – VIA AJFP DAMBOVITA (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS:

Astfel, prin noua OUG 32/2020 – a fost modificată facilitatea prevăzută la art XI din OUG 30/2020, facilitate privind suportarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a 75% salariul de bază (nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut – 75% * 5.429 lei = 4.072 lei) pentru salariații cu contractele de muncă suspendate pe perioada stării de urgență.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Astfel, de această facilitate vor beneficia salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei, pe perioada stării de urgență, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului (a fost eliminată condiția de diminuare a încasărilor cu cel puțin 25%).

În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte de muncă din care cel puțin unul este activ pe perioada stării de urgență, acesta nu va beneficia de indemnizația de 75%.

În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte de muncă și toate sunt suspendate, acesta va beneficia de indemnizația de 75% aferentă salariului celui mai mare.

Indemnizația de 75% primită de la bugetul de șomaj poate fi suplimentată de angajator cu sume din bugetul propriu.

NOU – NEWS – anexele la OMMPS nr. 741/2020 în variante editabile – OUG 30/2020 (Anexa, Anexa 1 și Anexa 2) – CLICK AICI

Pentru acordarea indemnizației, angajatorii depun prin poșta electronică la AJOFM o cerere însoțită de declarația pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație, conform modelului care urmează a fi aprobat prin ordin al ministrului ,muncii.

Plata indemnizației se va face în conturile deschise de angajatori la băncile comerciale în cel mult 15 zile de la depunerea documentației, urmând ca angajatorul să remită banii angajaților în termen de maximum 3 zile lucrătoare.

Alți profesioniști (ex. PFA, II, IF), precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind cooperația, care întrerup activitatea urmare a epidemiei, beneficiază pe perioada stării de urgență, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut (75% * 5.429 lei = 4.072 lei). Plata indemnizației se realizează de agențiile pentru plăți și inspecție socială județene (AJPIS). Pentru a beneficia de indemnizație, persoanele îndreptățite depun prin poștă electronică la AJPIS o cerere însoțită de copia actului de identitate și o declarație pe propria răspundere. Cererea și documentele se transmit până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară. Plata indemnizației se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentației.

NEWS – documentele necesare, care se depun și se procesează online (pentru obținerea șomajului tehnic la SRL, PFA, II, etc.) – click aici

Sportivii cu contractele de activitate sportivă suspendate beneficiază de o indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (75% * 5.429 lei = 4.072 lei). Plata indemnizației se realizează de agențiile pentru plăți și inspecție socială județene (AJPIS). Pentru a beneficia de indemnizație, structurile sportive depun prin poștă electronică la AJPIS o cerere însoțită de copia actului de identitate și o declarație pe propria răspundere. Cererea și documentele se transmit până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară. Plata indemnizației se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentației.

Persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor, care întrerup activitatea, beneficiază de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut (75% * 5.429 lei = 4.072 lei). Plata indemnizației se realizează de agențiile pentru plăți și inspecție socială județene (AJPIS). Pentru a beneficia de indemnizație, persoanele îndreptățite depun prin poștă electronică la AJPIS o cerere însoțită de copia actului de identitate și o declarație pe propria răspundere. Cererea și documentele se transmit până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară. Plata indemnizației se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentației.

NOU – OUG nr. 37/2020 – facilitați credite pentru anumite categorii de debitori (amânarea ratelor bancare) – click aici

REVEDEȚI PREZENTAREA
Materiale ANAF/MFP
Articolul precedentQ&A Coronavirus – oficial de la Guvern (pentru toți colegii contabili)
Articolul următorINFO ANAF – modificări OUG 33/2020 (facilitați fiscale) și modificări OUG 35/2020 (valabilitate vouchere vacanță)
Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 0260 din 30 Martie 2020, a fost publicata - Ordonanta de Urgenta nr. 32 din 26 Martie 2020 - TEXT INTEGRAL AICI - privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 -...anaf-clarificari-acordare-indemnizatie-de-75-dupa-publicarea-oug-32-2020-somaj-tehnic

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.