Legea privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor – adoptat de Camera Deputaților (detalii)

4
1170

Proiectul de Lege privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ (PL-x 337/2019) – lege ordinară – adoptat de Senat in 03.07.2019, a fost adoptat azi, 12.03.2020 – si de catre Camera Deputaților.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare – acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decise de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Prevederile se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 18 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ;
b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Este asimilată părintelui si persoana singură din familia monoparentală, astfel cum este definită de Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum şi persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.

Potrivit proiectului – parintii au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută.

NOU SI UTIL – Cum spălam corect mâinile ? – model afiș informare pentru postare la societăți (educație igienă) – CLICK AICI

ATENTIE – Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi. Prevederile nu se aplică insa persoanei singure din familia monoparentală.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

IMPORTANT – Numărul de zile libere acordat potrivit prezentului proiect de lege se stabileşte de către Guvern, prin hotărâre, pentru fiecare situaţie.

PENTRU A DESCARCA DOCUMENTUL DE AZI AL CAMEREI DEPUTATILOR (AMENDAMENTE ACCEPTATE SI RASPINSE) – CLICK AICI

PS – PENTRU FORMA FINALA – TREBUIE SA ASTEPTAM PUBLICAREA LEGII IN MONITORUL OFICIAL.

REVEDEȚI PREZENTAREA
Salarizare
Articolul precedentProcedura privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare – la calculul rezultatului fiscal (oficial)
Articolul următorNEWS – Camera Deputaților a adoptat azi și Legea privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă
Proiectul de Lege privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ (PL-x 337/2019) - lege ordinară - adoptat de Senat in 03.07.2019, a fost adoptat azi, 12.03.2020 - si de catre Camera Deputaților. Proiectul de lege...legea-privind-acordarea-unor-zile-libere-parintilor-pentru-supravegherea-copiilor-adoptat-de-camera-deputatilor-detalii

4 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.