AcasăCodul munciiSecuritatea și sănătatea în munca a lucrătorilor vârstnici, în atenția inspectorilor de...

Securitatea și sănătatea în munca a lucrătorilor vârstnici, în atenția inspectorilor de muncă – oficial

În perioada februarie – decembrie 2020, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. vor fi implicați într-o acțiune de informare și control, care urmărește respectarea dispozițiilor legale cu privire la securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor vârstnici (peste 60 de ani) din întreprinderile mici și mijlocii.

Acțiunea se înscrie în demersul comun al statelor membre ale Uniunii Europene, de implementare a bunelor practici europene privind verifcarea evaluării riscurilor din perspectiva de vârstă și are drept motivație îmbătrânirea forței de muncă ce reprezintă una dintre provocările majore în Uniunea Europeană. Eurostat estimează că populația activă din UE, cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani, urmează să crească cu aproximativ 16% între 2010 și 2030 (Europop 2010). De asemenea, până în 2080 se estimează că aproximativ 29% din populația UE va fi în vârstă de peste 65 de ani.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

În contextul în care, securitatea și sănătatea lucrătorilor este necesară pentru asigurarea unei vieți profesionale sustenabile, pentru prelungirea acesteia, identificarea neconformităților în mediul de muncă, mai ales în cele în care își desfășoară activitatea lucrătorii vârstnici, care pot fi expuși unor riscuri specifice, este foarte importantă.

Pentru realizarea acestui obiectiv, inspectorii de muncă vor verifica respectarea cerinţelor legale de SSM la locurile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea lucrători vârstnici expuşi riscurilor specifice. Inspectorii de muncă vor discuta cu angajatorii şi cu lucrătorii vârstnici aspecte de SSM şi vor analiza dacă evaluarea riscurilor îi cuprinde şi pe aceştia. În urma controalelor, inspectorii de muncă vor dispune măsuri pentru a elimina neconformitățile faţă de legislația națională în domeniul SSM.

ANAF – ce modificări au fost aduse Codului Fiscal, Titlul VII „Taxa pe valoare adăugată” – de Ordonanța Guvernului nr. 6/2020 – click aici

Se va insista totodată pe informare și conștientizare, pe faptul că fiecare angajator trebuie să abordeze implicat măsurile de prevenire și protecție, pentru reducerea susținută a numărului de accidente de muncă și boli profesionale și nu în ultimul rând pentru păstrarea la nivel ridicat a productivității și calității muncii.

Tot cu acest prilej, li se va reaminti angajatorilor că legislația în domeniul muncii prevede o serie de măsuri active destinate direct sau indirect și lucrătorilor vârstnici.

Astfel, angajatorii care angajează șomeri cu vârsta de peste 45 de ani sau persoane care mai au 5 ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare, pot beneficia de subvenții. De asemenea trebuie avută în vedere și posibilitatea derulării muncii la domiciliu sau prin telemuncă, oferind astfel posibilitatea angajaților, indiferent de vârstă, să-și desfășoare activitatea în alt loc decât sediul angajatorului.

UTIL – Modificări aduse CPF de Ordonanța Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 – tabel comparativ oficial – click aici

Sursa (cu multumiri) – Biroul de presă al ITM Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
În perioada februarie – decembrie 2020, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. vor fi implicați într-o acțiune de informare și control, care urmărește respectarea dispozițiilor legale cu privire la securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor vârstnici (peste 60 de ani) din întreprinderile mici...Securitatea și sănătatea în munca a lucrătorilor vârstnici, în atenția inspectorilor de muncă - oficial
error: Conținutul este protejat !!