AcasăCodul munciiIMPORTANT - clauza penală interzisă în contractele individuale de muncă (precizări oficiale...

IMPORTANT – clauza penală interzisă în contractele individuale de muncă (precizări oficiale ITM)

Inspectoratul Teritorial de Munca – transmite o informatie deosebit de importanta pentru toti angajatori indiferent de forma de proprietare, respectiv Decizia nr. 19/2019 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în vigoare de la data de 12 iulie 2019.

Astfel, prin decizie se stabileste ca, stipularea clauzei penale în contractul individual de munca sau într-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si în legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei astfel negociate.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Cu alte cuvinte, orice suma stabilita ca paguba/compensatie anterior producerii ei sau tara existenta unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile în cazul unor pagube produse de salariat, este lovita de nulitate.

Argumentul instantei are la baza dispozitiile art. 38 din Codul muncii care impune salariatului interdictia de a renunta la drepturile sale, implicit la obligatia de a raspunde patrimonial în alte conditii si limite decât cele prevazute expres de lege.

UTIL – Codul Muncii sau Legea 53/2003 – versiunea actualizată la data de 21.08.2019 (editabil și gratuit) – click aici

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii informatiilor) – Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Inspectoratul Teritorial de Munca - transmite o informatie deosebit de importanta pentru toti angajatori indiferent de forma de proprietare, respectiv Decizia nr. 19/2019 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în vigoare de la data...IMPORTANT - clauza penală interzisă în contractele individuale de muncă (precizări oficiale ITM)
error: Conținutul este protejat !!