AcasăLegislatie actualizataProcedura de mediere și documentele pe care debitorii le prezintă în vederea...

Procedura de mediere și documentele pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare (info august 2019)

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 549/04.07.2019 – a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1757/28.06.2019 – pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum şi a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susţinerii situaţiei economice şi financiare.

Conform actului normativ mai sus menţionat, procedura de mediere se aplică debitorilor pentru care a fost demarată procedura de executare silită prin comunicarea somației și care, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, depun la organele fiscale competente o notificare privind intenția de mediere.

Obiectul procedurii de mediere îl reprezintă obligațiile fiscale, amenzile de orice fel, precum și alte creanțe bugetare, individualizate în somația pentru care a fost depusă notificarea privind intenția de mediere. Procedura de executare silită se suspendă de la data la care debitorul notifică organul fiscal.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Procedura de mediere constă în:

– clarificarea situației obligațiilor înscrise în somație, dacă respectivul debitor are obiecții cu privire la acestea;
– analiza de către organul fiscal împreună cu debitorul a situației economice și financiare a debitorului în scopul identificării unor soluții optime de stingere a obligațiilor, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată prevăzute de lege.

La întâlnirea organizată de organul fiscal, debitorii se pot prezenta cu orice documente și informații relevante pentru clarificarea obligațiilor fiscale înscrise în somație. În situația în care debitorii notifică organului fiscal intenția de mediere în scopul identificării unor soluții optime de stingere a obligațiilor, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată prevăzute de lege, în notificare se menționează orice informații relevante privind situația economică și financiară, cum ar fi justificarea stării de dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti şi argumentarea posibilităţii plăţilor într-o anumită perioadă de timp.

Broșura privind „Procedura de mediere” a fost publicată pe site-ul oficial al ANAF. Descarcă de aici! – click aici

Organul fiscal înştiinţează debitorul cu privire la organizarea întâlnirii în vederea realizării procedurii de mediere în maximum două zile de la primirea notificării privind intenţia de mediere. Data organizării întâlnirii nu trebuie să depăşească termenul de 10 zile de la primirea notificării intenţiei de mediere.

Debitorul are obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora stabilite prin Înştiinţarea privind organizarea medierii, iar în situaţia în care acesta nu se poate prezenta, din motive temeinic justificate, împreună cu organul fiscal, poate fixa de comun acord o altă dată şi oră de organizare a întâlnirii, respectându-se termenul de 10 zile de la primirea notificării intenţiei de mediere.

În cazul în care debitorul nu se prezintă la data şi ora stabilite sau nu solicită un alt termen pentru organizarea medierii, organul fiscal consemnează acest fapt într-un proces- verbal, care se comunică debitorului. În acest caz executarea silită se continuă, de îndată, după întocmirea procesului-verbal. În cadrul medierii, organul fiscal îi prezintă debitorului situaţia fiscală şi îi aduce la cunoştinţă posibilitatea de a solicita înlesnirile la plată prevăzute de lege, precum şi, după caz, prevederile legale referitoare la stingerea obligaţiilor fiscale.

Rezultatul medierii, precum şi solutiile optime de stingere a obligatiilor fiscale se consemneaza intr-un proces verbal.

Care sunt noutățile majore aduse de OPANAF 1757/2019 – procedură de mediere ANAF (oficial) – click aici

În situaţia în care nu este suspendată executarea silita, potrivit legii, iar ca urmare a organizării medierii nu se sting obligaţiile înscrise în somaţie sau nu se solicită înlesnirea la plată potrivit legii, măsurile de executare silită se continuă, de îndată, după expirarea termenului de 15 zile de la data întocmirii procesului verbal privind rezultatul medierii.

În cazul în care, după primirea notificării privind intenţia de mediere, organul fiscal constată că există pericolul ca debitorul să se sustragă, să îşi ascundă ori să îşi risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea, acesta poate dispune instituirea măsurilor asigurătorii, cu respectarea condiţiilor şi procedurilor legale în materie.

Baza legală:Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1757/28.06.2019 pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum şi a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susţinerii situaţiei economice şi financiare (Monitorul Oficial nr.549 din 04 iulie 2019).

Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice OLT

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 549/04.07.2019 - a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1757/28.06.2019 - pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum şi a documentelor ...Procedura de mediere și documentele pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare (info august 2019)
error: Conținutul este protejat !!