Depunere declarații rectificative – pentru perioadele fiscale pentru care s-a împlinit termenul de prescripție (ANAF)

0
1007

Intrebare – Se pot depune de către contribuabili declarații fiscale rectificative prin care sunt individualizate obligații de plată suplimentare pentru perioadele fiscale pentru care s-a împlinit termenul de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale?

Raspuns

Codul de procedură fiscală reglementează că declaraţia de impunere poate fi corectată de către contribuabil/plătitor, pe perioada termenului de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale, iar declaraţia informativă, indiferent de perioada la care se referă, prin depunerea unei declaraţii rectificative.

Declaraţia de impunere nu poate fi depusă şi nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

În ceea ce privește plata obligațiilor fiscale, conform Codului de procedură fiscală orice persoană poate efectua, pentru sine sau pentru altă persoană, plata unor obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit termenul de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale sau termenul de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită ori obligaţiile fiscale erau datorate de o persoană juridică care şi-a încetat existenţa, cu obligația depunerii unei declaraţii pe propria răspundere cu privire la opţiunea efectuării unei asemenea plăţi.

Pe cale de consecință, pentru perioadele fiscale pentru care s-a împlinit termenul de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale contribuabilul poate depune declarație rectificativă prin care sunt individualizate obligații de plată suplimentare, întrucât Codul de procedură fiscală permite efectuarea plății unor obligații fiscale prescrise.

Baza legala – Legea nr 207 / 2015 articolul 105 al.1, 2,3, 5 și art.161

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 25.09.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

REVEDEȚI PREZENTAREA
Spete ANAF
Articolul precedentLegea 153/2019 – modificare Codul Muncii (15 ianuarie – termen comunicare zile libere an)
Articolul următorCe date se trec în raportarea (bilanțul) din 30.06.2019, dacă la 30.06.2018 nu s-a făcut raportare contabilă – info 2019
depunere-declaratii-rectificative-pentru-perioadele-fiscale-pentru-care-s-a-implinit-termenul-de-prescriptie-anafIntrebare - Se pot depune de către contribuabili declarații fiscale rectificative prin care sunt individualizate obligații de plată suplimentare pentru perioadele fiscale pentru care s-a împlinit termenul de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale? Raspuns Codul de procedură fiscală reglementează că declaraţia de...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.