AcasăTVA - modificari si noutatiCota TVA aplicabilă compensațiilor financiare - speță oficială ANAF

Cota TVA aplicabilă compensațiilor financiare – speță oficială ANAF

Intrebare – Care este cota de TVA aplicabilă sumelor achitate cu titlu de ”compensație financiară”, în baza contractului încheiat de o societate înregistrată în scopuri de TVA în România unei societăți prestatoare de servicii cu sediul în România, la încetarea pe cale amiabilă a contractului de servicii?

Raspuns

Potrivit prevederilor din Codul fiscal prestările de servicii cuprind operaţiuni cum ar fi angajamentul de a nu desfăşura o activitate economică, de a nu concura cu altă persoană sau de a tolera o acţiune ori o situaţie.

Prin urmare, sumele achitate cu titlu de ”compensație financiară”, în baza contractului încheiat de o societate înregistrată în scopuri de TVA în România unei societăți prestatoare de servicii cu sediul în România, la încetarea pe cale amiabilă a contractului de servicii, reprezintă în fapt contravaloarea unor servicii constând în angajamentul de a tolera o acţiune ori o situaţie, în speță încetarea contractului, în sensul celor prevăzute de Codul fiscal.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Întrucât locul prestării serviciilor din punct de vedere al TVA este în România, acestea sunt taxabile cu cota standard de TVA prevăzută de Codul fiscal.

Baza legalaLegea nr 227 / 2015 articolul 271 alin. (3) lit. c), art. 291 alin. (1)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 03.09.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

3 COMENTARII

  1. Opinăm că în acest caz nu este vorba despre situaţia reglementată prin art.art.271, alin.(3), li.c) deoarece conform contractului Beneficiarul de servicii renunţă pentru viitor la serviciile furnizate de Prestator, deci nu este vorba despre vreun angajament, vreo acţiune concurenţială sau de tolerarea vreunei acţinuni ori situaţii. În speţă este vorba despre “dezdăunarea” Prestatorului prin acţiunea Beneficiarului de RENUNŢARE la serviciile acestuia! Pe cale de consecinţă în această speţă nu este vorba despre vreo achiziţie de bunuri ori servicii. DECI OPERAŢIUNEA NU INTRĂ ÎN SFERA TVA.

  2. Extradordinar raspuns domnule Mircea. Pe masura ce parcurgeam raspnsul ANAF si eu ma gandeam…de ce ar intra in sfera de TVA plata unei despagubiri. Cred ca s-au grabit inspectorii ANAF si oricum pentru aceste raspunsuri ANAF nu isi asuma responsabilitate, sunt doar ca un punct de vedere, dar nu e oficial, pentru unul oficial..se plateste catre ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Intrebare - Care este cota de TVA aplicabilă sumelor achitate cu titlu de ”compensație financiară”, în baza contractului încheiat de o societate înregistrată în scopuri de TVA în România unei societăți prestatoare de servicii cu sediul în România, la încetarea pe cale amiabilă a...Cota TVA aplicabilă compensațiilor financiare - speță oficială ANAF
error: Conținutul este protejat !!