Modificare procedură actualizare perioadă TVA – ce a adus nou Ordinul Președintelui ANAF 169/30.01.2019

0
509

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 154 din 27 februarie 2019, a fost publicat Ordinul Presedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 169 din 30 Ianuarie 2019text integral – privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, precum și a modelului și conținutului unor formulare.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor) :

– Având în vedere modificările legislative aduse Codului fiscal și Normelor Metodologice de aplicare a acestuia, a fost necesară revizuirea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

– Astfel, a apărut necesitatea înlocuirii sintagmei „achiziţie intracomunitară taxabilă în România” cu sintagma „achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România”.

– De asemenea, prin dispozițiile Codului fiscal a fost reglementată posibilitatea ca persoana impozabilă a cărei perioadă fiscală a devenit luna ca urmare a efectuării unei achiziţii intracomunitare de bunuri, să poată reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioadă fiscală, dacă nu mai efectuează astfel de achiziții.

– În acest sens, potrivit prevederilor art. 322 alin. (8) teza a II-a din Codul fiscal, persoana impozabilă depune „Declaraţia privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent (094)„.

REVEDEȚI PREZENTAREA
TVA
Articolul precedentCase de marcat – obligații, facilitați și termene (o nouă sesiune de asistenţă online a ANAF – pe Facebook)
Articolul următorANAF (DGV) – parfumuri și articole cosmetice, în valoare totală de aproximativ 66.000 de euro, confiscate

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.