Valoarea fiscală incomplet amortizată a unei clădiri – speță oficială ANAF (calculul profitului impozabil)

0
652

Intrebare – Sunt cheltuieli deductibile la determinarea rezultatului fiscal, cheltuielile inregistrate reprezentand valoarea fiscala a unei cladiri ramasa neamortizata, in situatia in care cladirea a fost demolata si o parte a elementelor componente au fost valorificate prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a societatii?

Raspuns

Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

Pentru mijloacele fixe amortizabile, in speta cladire, deducerile de amortizare se determinã fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

Cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

TOATE SPETELE DE LA ANAF (FOARTE UTIL) – CLICK AICI

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

Ca atare, cheltuielile inregistrate reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata a unei cladiri care a fost demolata si elementele componente ale acesteia au fost valorificate prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a societatii, sunt cheltuieli deductibile la determinarea rezultatului fiscal.

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 19 al. 1 art. 25 al. 1 art. 28 alin. (7)
– Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul Titlul II Pct. 29 alin. (1)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 17.10.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

REVEDEȚI PREZENTAREA
Spete ANAF
Articolul precedentSinteza săptămânii 18.02.2019 – 22.02.2019 – multiple modificări la PDF-ul pentru D 112, info plătitori impozit profit, documente bilanțuri, etc.
Articolul următorDurata de completare a declarațiilor pentru ANAF și motivul colectării informației de către instituție – info (cele mai uzuale)
valoarea-fiscala-incomplet-amortizata-a-unei-cladiri-speta-oficiala-anaf-calculul-profitului-impozabilIntrebare - Sunt cheltuieli deductibile la determinarea rezultatului fiscal, cheltuielile inregistrate reprezentand valoarea fiscala a unei cladiri ramasa neamortizata, in situatia in care cladirea a fost demolata si o parte a elementelor componente au fost valorificate prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.