ATENȚIE – sancțiuni drastice pentru lipsa avizului de angajare pentru lucrătorii străini (oficial ITM)

0
346

Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare, obţinut de angajatori în condiţiile stipulate de Ordonanta nr. 25/2014, actualizată. Totodata, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

În schimb, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară în scop de muncă, încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României la un alt angajator, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

Ca definiție, prin străin se intelege: persoana care nu are cetăţenia română, cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European ori cetăţenia Confederaţiei Elveţiene.

Ca exemplu, în luna septembrie 2018, una dintre societatile de pe raza județului Arad care utilizează străini in desfășurarea activității, a fost sancționată cu 90.000 lei pentru primirea la muncă a 9 cetățeni străini fără aviz de angajare sau de detaşare (pentru primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare sau de detaşare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, se aplică amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată).

UPDATE (27.09.2018) – OFICIAL – salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabilește la 2.050 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2019 – click aici

Sursa (cu multe multumiri) – Biroul de presă al ITM Arad

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentDeclarații fiscale cu termen limită de depunere în luna OCTOMBRIE 2018 – declarații/obligații pentru luna 09.2018 și TRIM. 3 (2018)
Articolul următorMFP dorește implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA-ului (NEWS)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.