Achiziţie locuință cu cota redusă de 5% TVA – speță ANAF

0
337

Intrebare – O persoana fizică căsătorită în regim matrimonial al separării de bunuri, a cărui soţie a achiziţionat deja, în nume propriu, o locuinţă cu cota redusă de TVA de 5%, poate achiziționa pe numele său o locuinţă cu cota redusă de TVA de 5%? .

RaspunsCodul fiscal reglementează noţiunea de locuinţă livrată ca parte a politicii sociale justificată de necesitatea adoptării de măsuri sociale care să faciliteze accesul populaţiei la locuinţele sociale, scopul aplicării unei cote reduse de TVA fiind în principal acela de a înlesni accesul la proprietate pentru anumite categorii de persoane care, în limita veniturilor pe care le obţin, pot accesa o locuinţă din această categorie.

Potrivit prevederilor din Legea nr. 292/2011 care reglementează cadrul general de organizare, funcţionare şi finanţare a sistemului naţional de asistenţă socială în România, prin familie se înţelege soţul şi soţia sau soţul, soţia şi copiii lor necăsătoriţi, care au domiciliul ori reşedinţa comună înscrisă în actele de identitate şi care gospodăresc împreună. De asemenea, potrivit aceleași legi se asimilează termenului familie, bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială. Totodată, prin această lege se definește și persoana singură ca fiind persoana necăsătorită.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Potrivit prevederilor din Codul fiscal, orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
(i) în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
(ii) în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%; (…)”

Conform prevederilor din normele metodologice, cumpărătorul trebuie să pună la dispoziţia vânzătorului, cel mai târziu până la momentul livrării bunului imobil, o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite de Codul fiscal, respectiv, în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%, declarație care se păstrează de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%.

Ca atare, o persoană căsătorită în regim matrimonial al separării de bunuri, a cărui soţie a achiziţionat deja, în nume propriu, o locuinţă cu cota redusă de TVA de 5%, nu poate achiziționa pe numele său o locuinţă cu cota redusă de TVA de 5%.

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul 291 alin. (3) lit.c) pct.3
– Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct.38 alin. (3)-(7)
– Legea nr 292 / 2011 articolul 22 alin.(1) (3) (6) lit.a)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 24.11.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.