Munca în străinătate – precizări oficiale ITM (iunie 2018)

0
169

Munca în străinătate pe lângă o serie de beneficii poate aduce și deservicii celui care încearcă pe cont propriu să găsească un loc de muncă mai bine plătit. Riscurile pe care persoana căutătoare de loc de muncă le poate întâlni pot fi de diverse feluri, de la munci periculoase sau vătămătoare, lipsa protecției sociale, salarii mai mici sau neplătite, imposibilitatea reîntoarcerii în țară în situații extreme până la riscurile de a deveni ținta traficanților în diverse scopuri.

Reducerea acestor riscuri presupune câteva acțiuni relativ simple în ziua de azi, când marea majoritate din populație are un telefon ”inteligent” și acces la internet.

Aceste acțiuni presupun, verificarea dacă agenția care oferă locuri de muncă este înregistrată la ITM, verificabil pe pagina de web a acestuia, iar aceasta nu poate fi o persoana fizică, verificarea cu atenție a ofertei de loc de muncă, verificarea angajatorului străin, dacă acesta există.

Semne de întrebare trebuie să ridice și faptul că agenția solicita sume de bani pentru serviciile sale, garanții, traduceri, procesare de acte sau consultanță sau dacă intermedierea are loc on-line sau prin convorbiri telefonice.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

Toate aceste informații se găsesc și pe site-ul fiecarui ITM judetean, de regula în zona destinată muncii în străinătate – 20 de ghiduri pentru munca în statele din Uniunea Europeană, lista societăților înregistrate ca agenți de plasarea a forței de muncă în străinătate, avertismente privind munca în străinătate.

Informații importante se mai pot obține și de la atașatul pe probleme de muncă din statul de destinație dacă există.

Evident numărul lucrătorilor în străinătate este cu mult mai mare decat cel din evidentele ITM, o parte din aceștia angajându-se direct, o parte importantă fiind detașați pentru diverse lucrări în străinătate pe baza formularului portabil A1 iar o altă parte lucrând ca zilieri în diverse domenii.

Acțiunea de informare anterioara este foarte importantă pentru că un om informat este un om mai greu de păcălit și exploatat.

Sursa – ITM HR

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentSubvenții pentru angajarea absolvenților (900 de lei/lună) – angajatorilor care încadrează pe durată nedeterminată absolvenți ai instituțiilor de învățământ
Articolul următorLimite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal – info ANAF (iunie 2018)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.