AcasăReglementari contabileContribuții sociale obligatorii - ce modificări și completări a adus HG 354/2018...

Contribuții sociale obligatorii – ce modificări și completări a adus HG 354/2018 normelor Codului Fiscal (oficial)

Dupa cum stiti (de saptamana trecuta), in Monitorul Oficial nr. 442 din 25.05.2018, a fost publicata Hotărârea Guvernului României nr. 354 din 16 Mai 2018text integral – pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor). Modificările şi completările aduse la Normele metodologice, pentru contrib. sociale, vizează următoarele aspecte principale:

– în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, asocieri cu persoane juridice, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii şi din alte surse, se elimină pevederile referitoare la stabilirea contribuţiei individuale de asigurări sociale şi a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, în funcţie de venitul realizat. Totodată, se introduc clarificari referitoare la aplicarea noului regim fiscal.

– introducerea sistemului de autoimpunere şi înlocuirea sistemului de stabilire a obligaţiilor de plată privind contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate în baza deciziilor de impunere.

– posibilitatea efectuării de plăţi în contul contribuţiei de asigurări sociale şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate oricând în cursul anului până la termenul de plată, respectiv data de 15 martie a anului următor celui de realizare a veniturilor;

Impozit pe profit, impozit venituri microîntreprinderi – info oficial modificări și completări aduse normelor Codului Fiscal de HG 354/2018 – click aici

– reţinerea la sursă a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după caz, pentru veniturile obţinute de persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuală, în baza contractelor de activitate sportivă, din asocierea cu persoane juridice sau din arendă.

– în situaţia în care venitul realizat de contribuabilii persoane fizice din drepturi de proprietate intelectuală, în baza contractelor de activitate sportivă, din asocierea cu persoane juridice sau din arendă este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, dar prin cumulare, aceste venituri se situează peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, contribuabilii îşi calculează singuri contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, după caz, datorată prin declaraţia unică.

– se introduce un capitol nou, capitolul VIII ”Contribuţia asiguratorie pentru muncă”, prin care se aduc clarificări referitoare la contribuabilii care datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă şi la veniturile pentru care se datorează contribuţia.

Impozitul pe venit – info oficial modificări și completări aduse normelor Codului Fiscal de HG 354/2018 – click aici

– exemplificarea modului de încadrare a veniturilor, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, în plafonul reprezentând nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, pentru stabilirea obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări soaciale pentru anul 2018, în contextul noului sistem de contribuţii sociale.

– exemplificarea modului de încadrare a veniturilor, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, asocieri cu persoane juridice, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii şi din alte surse, în plafonul reprezentând nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, pentru stabilirea obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018, în contextul noului sistem de contribuţii sociale.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!