AcasăDeclaratia 112OMFP 1209/2018 - ce modificări noi s-au adus la Declaratia 112 (începând...

OMFP 1209/2018 – ce modificări noi s-au adus la Declaratia 112 (începând cu obligațiile declarative aferente lunii ianuarie 2018)

Cu intarziere, va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 101 din 2 februarie 2018, a fost publicat – Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1209 din 30 ianuarie 2018 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei 112 – privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” .

Iata cateva precizari suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea preluarii):

UPDATE (14.02.2018) – Declaratia 112 – ANAF a publicat PDF-ul inteligent necesar pentru generare formular (incepand cu ianuarie 2018) – click aici

– Ca urmare a modificărilor legislative în domeniul contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice şi juridice, s-a impus adaptarea corespunzătoare a modelului şi conţinutului formularului 112 ”Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, precum şi a instrucţiunilor de completare a acestuia.

– Au fost modificate cotele contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajaţi pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, respectiv cota de 25% pentru CAS şi cota de 10% pentru CASS;

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– Au fost eliminate contribuţiile sociale obligatorii datorate până la data de 31 decembrie 2017 de către angajator şi angajat, după caz, respectiv:
a) contribuţia de asigurări pentru şomaj;
b) contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
c) contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
d) contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

– Au fost eliminate din cuprinsul declaraţiei unele categorii de persoane pentru care nu mai există obligaţia declarării şi plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, cum ar fi: persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii.

– A fost introdusă obligaţia de plată a angajatorilor cu privire la contribuţia de asigurări sociale în cote de 4% şi 8%, pentru condiţii deosebite şi, respectiv, speciale de muncă;

– A fost introdusă contribuţiei asiguratorie pentru muncă (CAM) datorată de angajatori şi persoanele asimilate acestora în cotă de 2,25%;

– Au fost introduse unele prevederi speciale referitoare la persoanele scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor în conformitate cu dispoziţiile art. 60 din Codul fiscal.

– Declaraţia se foloseşte începând cu obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie 2018.

PENTRU A DESCARCA OMFP 1209/2018 – CLICK AICI

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

17 COMENTARII

  1. Informațile dvs vin in ajutorul nostru, contabililor,astfel in luna februarie nu vom avea dificultăți in depunerea declarațiilor.
    Mulțumim!

  2. Aveți idee când se publica declarația 112 pe anaf în noua structura pentru ianuarie 2018? Va mulțumesc.

  3. e adevarat ca nu se mai plateste cass pentru veniturile din pensii, dar inca sunt venituri pentru care se retine, cum ar fi cele realizate conf. Legii nr.341/2004 (nu toate). asa ca, retin in continuare cass, il virez si nu pot sa-l declar. aveti vreo solutie?
    cei de la ANAF-Asistenta contribuabili mi-au spus sa ma adresez serviciului lor informatic, pt ca ei modifica formularul 112.

  4. ORDIN NR.1209/999/180/2018 din 30.01.2018

    Anexa 4 Nomenclatorul ”Tip asigurat” Contributii sociale aferente:

    Nr.crt.4 – Membrii ai comisiei de cenzori : CAM – NU

    Si totusi, in D112 se calculeaza automat in Sectiunea Creante fiscale

    In ce cont se depun banii pentru CAM ?

    Am incercat codul bugetar care apare pe D 112 si-mi da eroare 🙂

    Multumesc anticipat

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!