Plătitor de impozit pe profit și de impozit specific – calcul grad îndatorare (oficial ANAF)

1
465

Intrebare – În cazul unei societăţi care este plătitoare de impozit pe profit şi impozit specific, calculul gradului de îndatorare se va face proporţional cu modul de calcul al celor două impozite menţionate mai sus (adică în formulă ar trebui alocate raţional cât reprezintă capitalurile proprii aferente unui impozit şi respectiv celuilalt şi la fel şi capitalurile împrumutate) iar în cazul cheltuielilor nedeductibile avute în vedere la calculul impozitelor şi acestea trebuie separate pentru fiecare calcul în parte al fiecărui impozit pe baza unui raţionament?

Raspuns

În ipoteza în care contribuabilul plătitor de impozit specific unor activități realizează şi alte venituri pentru care datorează impozit pe profit, respectiv are obligația de a determina și plăti concomitent cele două impozite, acesta trebuie să organizeze şi să conducă evidenţa contabilă potrivit reglementărilor contabile date în baza Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru stabilirea veniturilor şi cheltuielilor corespunzătoare activităţilor vizate.

Spre exemplu, la determinarea impozitului pe profit, conform titlului II din Codul fiscal, se au în vedere veniturile şi cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din Legea nr. 170/2016.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Modalitatea de deducere a acestor cheltuieli la calculul rezultatului fiscal este cea reglementată de Codul fiscal, potrivit regulilor generale de la titlul II – ”Impozitul pe profit”, corespunzător activităților pentru care se datorează impozit pe profit.

Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal se utilizează o metodă raţională de alocare, potrivit reglementărilor contabile aplicabile, sau prin repartizarea proporţional cu ponderea veniturilor obţinute din activităţile vizate în veniturile totale realizate de contribuabil.

Potrivit regulii generale instituite la art. 27 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, gradul de îndatorare se calculează, ca raport între media capitalului împrumutat cu termen de rambursare peste un an şi media capitalului propriu. Pentru calculul acestor medii se folosesc valorile existente la începutul anului şi la sfârşitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit.

Astfel, în vederea determinării valorii gradului de îndatorare se utilizează formula de mai sus, ce va fi luată în calcul la stabilirea cheltuielilor deductibile corespunzătoare activităţilor pentru care se datorează impozit pe profit.

Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul 27

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 22.08.2017 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

Articolul precedentInformarea în atenția organizatorilor de jocuri de noroc cu privire la exploatarea mijloacelor de joc de noroc tip slot-machine în agențiile de pariuri
Articolul următorSinteza săptămânii 08.01.2018 – 12.01.2018 – monografie salarizare și închidere an, comunicări noi ANAF (D 600, D 010, etc.), tabele comparative oficiale, etc.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.