AcasăCodul munciiImpozit şi contribuţii datorate în cazul veniturilor din SALARII - realizate începând...

Impozit şi contribuţii datorate în cazul veniturilor din SALARII – realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018, potrivit OUG 79/2017 (oficial)

1. IMPOZITUL PE VENIT- Titlul IV din Codul fiscal

Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor datorează un impozit pe venit în cotă de 10% calculat prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii veniturilor. (art. 64)

2. CONTRIBUŢII SOCIALE – detalii si aiciTitlul V din Codul fiscal

A. Contribuţii sociale în cazul veniturilor din salarii datorate de angajaţi (art. 138, 156) :

– Contribuţia de asigurări sociale (CAS): 25%
– Contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS 10%

CAS şi CASS datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu poate fi mai mică decât nivelul CAS şi CASS asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează CAS, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul persoanelor fizice aflate în una dintre următoarele situaţii [art. 146 alineatele (5^1) – (5^3), art. 168 alineatul (5^1)] :

a) sunt elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 de ani;
c) sunt persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Stabilirea, reţinerea (la sursă), declararea şi plata CAS şi CASS datorate de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor revin persoanelor fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. (art. 146 şi 168).

B. Contribuţii sociale în cazul veniturilor din salarii datorate de angajatori:

– Contribuţia de asigurări sociale (CAS) în cazul:
– condiţiilor deosebite de muncă: 4%
– condiţiilor speciale de muncă: 8% (art. 138)
– Contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM): 2,25% (Capitolul IX)

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

A fost introdusă în corelare cu măsura privind reducerea numărului contribuţiilor sociale şi pentru asigurarea constituirii fondurilor de asigurări sociale. Baza lunara de calcul al contribuţiei asiguratorii pentru muncă o reprezintă suma câştigurilor brute realizate din salarii şi venituri asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3).

Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei asiguratorie pentru muncă sumele prevăzute la articolul 142.

Contribuţia asiguratorie pentru muncă se plăteşte la bugetul de stat, într-un cont distinct.

Din contribuţia asiguratorie pentru muncă încasată la bugetul de stat se distribuie lunar, până la sfârşitul lunii în curs, o cotă de:
a) 15%, care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006;
b) 20%, care se face venit la Bugetul asigurărilor pentru şomaj;
c) 5%, care se face venit la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
d) 40%, care se face venit la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale;
e) 20%, care se face venit la bugetul de stat într-un cont distinct.

Sursa (cu multumiri) – Direcţia G e n e r a lă R e g io n a lă a Finanţelor Publice – Braşov

3 COMENTARII

  1. De cand a aparut „povestea”cu clopotul rosu il tot caut pe paginile pe care ma trimite admin.si nu gasesc nici un clopot.D-le(sau D-na)admin.ar fi bine sa treceti la indicatii(cautati clopotul rosiu)link-ul unde pe pagina se gaseste clopotul rosu.Multumiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!