ANAF adaptează formularele 201 și 205 – comunicat oficial

1
215

Agentia Nationala de Administrare Fiscala propune, printr-un nou proiect de ordin (POSIBILITATE DESCARCARE LA FINAL ARTICOL), modificarea si completarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice, după cum urmează:

– modificarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare a formularului 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate”, prin includerea rubricilor necesare declarării veniturilor din străinătate din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, distinct, pe cele 2 perioade de realizare a venitului (perioada 01-31 ianuarie 2017, respectiv 1 februarie-31 decembrie 2017);

– includerea veniturilor din pensii și din activități realizate într-o asociere fără personalitate juridică constituită între o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr.170/2016, şi o persoană fizică sau orice altă entitate – asociere fără personalitate juridică, în categoria veniturilor care se declară prin formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit”, de către plătitorii de venit cu regim de reținere la sursă a impozitului;

– aprobarea modelului notificărilor utilizate în domeniul impozitului pe venit, în scopul înştiinţării contribuabililor privind nerespectarea regimului de depunere a declarațiilor fiscale.

Potrivit modificarii şi completarii Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal s-a realizat adaptarea corespunzătoare a procedurilor de administrare a impozitului pe venit, atât în ceea ce priveşte modelul şi conţinutul unor formulare, cât şi a instrucţiunilor de completare a acestora.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Abonează-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Modificările legislative au vizat, în principal, următoarele aspecte:

– modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din pensii; Potrivit Legii nr.2/2017, începând cu 1 februarie 2017, persoanele fizice care realizează venituri din pensii nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate, fiind eliminată, totodată, obligația plătitorilor de venituri din pensii de a completa și depune la organul fiscal competent formularul 112. Potrivit art.132 alin.(2) din Codul fiscal, pentru această categorie de venituri, plătitorii au obligația declarării impozitului reținut la sursă, pentru fiecare beneficiar de venit, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, prin formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit”.

– reglementarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din activități realizate într-o asociere fără personalitate juridică constituită între o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr.170/2016, şi o persoană fizică sau orice altă entitate – asociere fără personalitate juridică. Astfel, impozitul datorat de beneficiarul de venit (persoana fizică) se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit (persoana juridică), impozitul fiind final.

– modificarea modului de stabilire a venitului impozabil din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, precum și a impozitului pe venit datorat, începând cu 1 februarie 2017.

PENTRU A CONSULTA PROIECTUL – CLICK AICI

Totodată, în procesul de gestiune a declaraţiilor fiscale, organul fiscal desfăşoară operaţiuni de notificare a contribuabililor privind neîndeplinirea unor obligaţii de declarare sau corecţia datelor declarate. Procesul de notificare este tratat, pe de o parte din punct de vedere al necesității de informare a contribuabilului, dar şi ca o fază premergătoare declanşării unor proceduri specifice de administrare, ca de exemplu declanşarea procedurii de impunere din oficiu.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Anunțuri publicitare

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.