AcasăCodul munciiAngajatori! Atenție la timpul de lucru al angajaților! - precizări postate azi...

Angajatori! Atenție la timpul de lucru al angajaților! – precizări postate azi de ITM

Codul Muncii contine precizari clare referitoare la timpul de lucru al angajatilor. Astfel, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.

Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru.

UTIL – Condica prezență – Pontaj – model complet potrivit prevederilor din legislația aplicabilă (nou – incepand cu august 2017) – click aici

Acordarea repausului saptamanal este o alta obligatie a angajatorului. Tot Codul Muncii zice ca repausul zilnic si saptamanal este unul dintre drepturile salariatului. Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

Munca de noapte este de asemenea, bine reglementata de legislatie. Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte. Salariatul de noapte reprezintă ori salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru ori salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru. Salariaţii de noapte beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Atentie! Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Precum sunt bine reglementate aceste aspecte din punct de vedere legislativ, tot in Codul Muncii sunt stabilite si sanctiunile pentru nerespectarea acestora de catre angajatori.

Astfel, numai in luna septembrie si numai pentru aspectele precizate anterior, ITM a aplicat un numar mare de sanctiuni. Din numarul total de sanctiuni aplicate la nivelul ITM pe linie de relatii de munca – aceste sanctiuni (conf. subiectului prezentat mai sus – n.r.) reprezinta o treime din total, ceea ce reflecta faptul ca o mare parte dintre angajatori nu respecta (inca) prevederile legale in domeniu.

Sursa (cu multumiri de la noi pentru posibilitatea preluarii) – Biroul de presa al ITM Arad

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!