AcasăReglementari contabileOficial de la ANAF - impozitul specific (aplicare, cine este obligat la...

Oficial de la ANAF – impozitul specific (aplicare, cine este obligat la plata, regim mixt impozitare, nescutire micro, etc.)

ANAF informeaza contribuabilii ca in MO nr. 266/14.04.2017 a fost publicat Ordinul nr. 264/464/14.04.2017 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati aplicabil contribuabililor persoane juridice care desfasoara activitati principale si/sau secundare mai precis firmelor care aveau înscrise în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN (și care le desfășoară efectiv) :

a) hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare (CAEN 5510);
b) facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată (CAEN 5520);
c) parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere (CAEN 5530);
d) alte servicii de cazare (CAEN 5590);
e) restaurante (CAEN 5610);
f) activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente (CAEN 5621);
g) alte servicii de alimentaţie (CAEN 5629);
h) baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor (CAEN 5630).

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activităţi persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:

a) aveau înscrisă în actele constitutive ca activitate principală sau secundară una dintre activităţile enumerate mai sus;
b) nu se află în lichidare.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Contribuabilii care, în cursul anului, realizează venituri şi din alte activităţi în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 (cele opt coduri enumerate anterior, n. red.) aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit prevăzut de Legea nr. 227/2015 (Codul fiscal, n. red.)”, se precizează la articolul 10 din Legea nr. 170/2016.

Cum prevederile de mai sus erau insuficiente, normele metodologice de aplicare stabilesc că acei contribuabili ce realizează venituri şi din alte activităţi decât cele prezentate aplică un regim mixt de impozitare. Concret, aceşti operatori economici sunt obligaţi să determine și să plătească, concomitent:

– impozitul specific pentru veniturile din activităţile corespunzătoare celor opt coduri CAEN prevăzute de Legea nr. 170/2016;
– impozitul pe profit pentru veniturile din celelalte activităţi.

Astfel, pentru a putea aplica noile prevederi, agenţii economici vor organiza și conduce evidenţa contabilă, urmând ca pentru stabilirea cheltuielilor comune ce vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal să utilizeze “o metodă rațională de alocare, potrivit reglementărilor contabile aplicabile sau prin repartizarea proporţional cu ponderea veniturilor obţinute din activităţile vizate în veniturile totale realizate de contribuabil”.

Contribuabilii care au mai multe unităţi determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN, deci doar când există mai multe unităţi distincte.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Declararea şi plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 a lunii următoare fiecărui semestru prin intermediul formularului 100; Suma de plată reprezintă o jumătate din impozitul specific anual.

In cazul in care o firmă desfăşoară activitate vizată de impozitul specific, cât şi o activitate vizată de impozitul pe profit, aceasta trebuie să aplice, în mod corespunzător, ambele regimuri de impozitare.

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale aplicarea impozitului specific până la data de 31 martie a anului pentru care se plăteşte impozitul specific;

Contribuabilii care au fost plătitori de impozit specific în anul precedent și nu mai îndeplinesc condițiile, în anul următor, aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit.

În situația în care, în cursul unui an, au apărut modificări cu privire la îndeplinirea condițiilor care au stat la baza eliberării certificatului de clasificare, la numărul locurilor de cazare, modificarea suprafetelor,inceperea/incetarea unei activitati corespunzatoare codurilor CAEN mentionate, contribuabilii calculează impozitul specific, în mod corespunzător, începând cu semestrul următor acestor modificări.

In cazul retragerii definitive a autorizaţiei de funcţionare, a certificatului de clasificare pentru toate activităţile, persoana juridica este obligata la plata impozitului pe profit începând cu trimestrul următor retragerii acestora.

Baza legala: Ordin nr.264/464/14.04.2017 al ministrului turismului si ministrul finanţelor publice pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati publicat in MO 266/14.04.2017.

Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa-Năsăud

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

4 COMENTARII

  1. Adica NESCUTIRE,respectiv SI MICRO PLATESC IMPOZIT SPECIFIC.Intrebarea este:PENTRU CELELALTE ACTIVITATI(cu alte coduri CAEN)se plateste impozit pe micro(1%) sau impozit pe profit(16%)Ca de obicei cei de la ANAF HABAR NU AU CUM SA EXPLICE CONTRIBUAABILILOR CA VREI NU VREI,ESTI MICRO,MACRO SAU CE MAMA DRACULUI ESTI TREBUIE SA PLATESTI SA SCOTI GUVERNUL DIN RAHATUL IN CARE SINGUR A INTRAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!