Impozit specific – precizări noi ANAF – deși normele de aplicare nu au fost publicate

1
219

ANAF informeaza contribuabilii ca in MO nr. 812/14.10.2016 a fost publicata Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati aplicabil contribuabililor persoane juridice care desfăşoară activităţi principale şi/sau secundare în următoarele domenii:

a) hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare (CAEN 5510);
b) facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată (CAEN 5520);
c) parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere (CAEN 5530);
d) alte servicii de cazare (CAEN 5590);
e) restaurante (CAEN 5610);
f) activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente (CAEN 5621);
g) alte servicii de alimentaţie (CAEN 5629);
h) baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor (CAEN 5630).

UPDATE 19.04.2017 – Ordinul comun MFP 464/2017 și MT 264/2017 – aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități – download de aici

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activităţi persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:

a) aveau înscrisă în actele constitutive ca activitate principală sau secundară una dintre activităţile enumerate mai sus;
b) nu se află în lichidare.

Contribuabilii care se înfiinţează în cursul anului şi care au înscrisă în actele constitutive ca activitate principală sau secundară una dintre activităţile enumerate mai sus, plătesc impozitul specific începând cu anul următor înfiinţării;

Contribuabilii care desfăşoară mai multe activităţi din cele enumerate, cu excepţia complexurilor hoteliere, determină impozitul specific prin însumarea impozitului pentru fiecare activitate desfăşurată;

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Contribuabilii care au mai multe unităţi determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN, deci doar când există mai multe unităţi distincte.

Declararea şi plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 a lunii următoare fiecărui semestru; Suma de plată reprezintă o jumătate din impozitul specific anual.

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale aplicarea impozitului specific până la data de 31 martie a anului pentru care se plăteşte impozitul specific;

Contribuabilii care au fost plătitori de impozit specific în anul precedent și nu mai îndeplinesc condițiile, în anul următor, aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit.

În situația în care, în cursul unui an, au apărut modificări cu privire la îndeplinirea condițiilor care au stat la baza eliberării certificatului de clasificare, la numărul locurilor de cazare, modificarea suprafetelor,inceperea/incetarea unei activitati corespunzatoare codurilor CAEN mentionate, contribuabilii calculează impozitul specific, în mod corespunzător, începând cu semestrul următor acestor modificări.

In cazul retragerii definitive a autorizaţiei de funcţionare, a certificatului de clasificare pentru toate activităţile, persoana juridica este obligata la plata impozitului pe profit începând cu trimestrul următor retragerii acestora.

Baza legala: Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati publicata in MO 812/14.10.2016

Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa-Năsăud

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentOPANAF 792/2017 – norme spații de depozitare temporară
Articolul următorSolicitare ITM – adresată companiilor cu profil în domeniul construcțiilor (raport amenzi)

1 COMENTARIU

  1. Deci nu se stie inca PRECIS daca cei care au trecut la 01 Febr 2017 la impozitul pe venit microintreprinderi platesc impozit specific.In precizarile anterioare se raspundea cuiva care se incadra cu cifra de afaceri intre 100000 si 500000 EUR in 2016 si i s-a raspuns ca plateste in TOT ANUL 2017 impozitul specific.Pai si atunci ordonanta cu trecerea la microintreprinderi nu se mai aplica.Tare le mai place sa ne bage in ceata pentru a putea aplica amenzi.Trebuia sa scrie clar in ordonanta cu microintreprinderile ca sunt exceptate societatile care au inscrise in autorizatia de functionare codurile aferente impozitului specific si era treaba clara.Asa ce facem?:depunem 010 pentru ianuarie(pentru care deja s-a platit impozit pe profit cf.ordonantei cu plafoanele 100000-500000EUR)pana la 31 martie de luare in evidenta pentru impozit specific cu 01 Ian si apoi pana in 10 aprilie depunem 010 cu SCOATEREA DIN EVIDENTA impozit specific cu 31 Ian???????

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.