AcasăCodul munciiScutirea de impozit pentru veniturile realizate din venituri din salarii ca urmare...

Scutirea de impozit pentru veniturile realizate din venituri din salarii ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator – 2017

Potrivit art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, persoanele fizice sunt scutite de impozit pentru veniturile din salarii ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator .

Începând cu data de 1 februarie 2016, condiţiile care trebuie îndeplinite pentru aplicarea scutirii de impozit pentru veniturile din salarii ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator sunt prevăzute de Ordinul Comun nr. 872/5932/2284/2903/2016, care abrogă Ordinul comun al ministrului pentru societatea informaţională, al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului finanţelor publice nr. 217/4.172/1.348/835 / 2015.

În sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea de creaţie de programe pentru calculator, reprezintă prestarea efectivă a uneia dintre activităţile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupaţiilor specifice menţionate în anexa la ordin în scopul realizării unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializării.

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru aplicarea scutirii pentru angajaţii operatorilor economici al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), sunt:

– posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa la ordin;
– postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului;
– deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexa la ordin;
– angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice venituri din activitatea de creaţie de programe pentru calculator.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Societăţile care se înfiinţează în cursul anului fiscal, sunt exceptate de la îndeplinirea condiţiei cu privire la înregistrarea în anul precedent, în balanţele analitice a venituri din activitatea de creaţie de programe pentru calculator, pentru anul înfiinţării şi pentru anul fiscal următor.

Faţă de condiţiile anterioare, în vigoare până la data de 31.01.2017, a fost eliminata condiţia pentru aplicarea scutirii de impozit pentru veniturile din salarii ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator referitoare la realizarea unui venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A pe fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, se aplică lunar numai pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, obţinute din desfăşurarea unei activităţi de creare de programe pentru calculator, în baza unui contract individual de muncă, indiferent de momentul angajării persoanei care beneficiază de scutire.

BAZA LEGALĂ: ORDINUL COMUN Nr. 872/5932/2284/2903/2016 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator al MINISTERULUI COMUNICAŢIILOR ŞI PENTRU SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂ, MINISTERULUI EDUCAŢIEI NAŢIONALE ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE, MINISTERULUI MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ŞI PERSOANELOR VÂRSTNICE, MINISTERULUI FINANŢELOR PUBLICE – publicat în: Monitorul Oficial NR. 22 din 9 ianuarie 2017

Sursa (cu multumiri) – Direcţia G e n e r a lă R e g io n a lă a Finanţelor Publice – Braşov

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!