AcasăReglementari contabileDecizie internă pentru alocare serie și număr la facturi, chitanțe, avize (model)...

Decizie internă pentru alocare serie și număr la facturi, chitanțe, avize (model) – obligatoriu de întocmit la începutul anului 2017

Conform legislatiei in vigoare, persoanele prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată – text integral – respectiv: societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile cooperatiste şi celelalte persoane juridice, instituţiile publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi producătoare de venituri, subunităţile fără personalitate juridică, cu sediul în străinătate sau în România, au obligaţia să asigure un regim intern de numerotare a formularelor financiar-contabile utilizate.

În acest context, persoanele care răspund de organizarea şi conducerea contabilităţii vor desemna, prin decizie internă scrisă, o persoană sau mai multe, după caz, care să aibă atribuţii privind alocarea şi gestionarea numerelor aferente (pentru 2017) . Fiecare formular va avea un număr de ordine sau o serie, după caz, număr sau serie ce trebuie să fie secvenţial(ă), stabilit(ă) de societate.

UPDATE (28.12.2017) – Decizie internă pentru alocare serie și număr la facturi, chitanțe, avize – document obligatoriu de întocmit la început de an (model 2018) – CLICK AICI

PENTRU MODELUL DE DECIZIE INTERNA 2017 (OBLIGATORIU DE INTOCMIT) – CLICK AICI

IMPORTANT:

În alocarea numerelor se va ţine cont de structura organizatorică, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale. Orice persoană prevăzută la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, trebuie să emită proceduri proprii de stabilire şi/sau alocare de numere sau serii, pentru fiecare exerciţiu financiar, iar în decizia internă se va menţiona care este numărul sau seria de la care se emite primul document.

3 COMENTARII

 1. In cazul in care nu sunt folosite toate seriile si numerele intr-un an financiar, este necesara anularea numerelor nefolosite la inceputul anului urmator ?Cum procedez cu urmatorul model de decizie interna din anul ce a inceput?

 2. Buna ziua,
  Multumesc pentru informatie si model.

  Doresc sa intreb:
  – daca in 2016 am emis primele facturi cu o serie si am ajuns la un anumit numar, pot in 2017 sa pastrez seria dar sa incep numerotarea de la alt numar?

 3. #clau – nu. se aplica ce detaliem si la bogdan
  @bogdan – desigur. poti face ce vrei, insa trebuie sa emiti decizia in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!