AcasăIntreprinderi IndividualeProcedura impozit pe venit - urmare a apariției OPANAF 2902/2016 (oficial)

Procedura impozit pe venit – urmare a apariției OPANAF 2902/2016 (oficial)

Dupa cum stiti, ieri v-am informat de aparitia Ordinului presedintelui ANAF nr. 2902 din 10 octombrie 2016 pentru aprobarea Procedurii privind declararea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor si stabilirea impozitului datorat de catre contribuabilii care califica aceste venituri în categoria veniturilor din activitati independente (Monitorul Oficial nr. 807 din 13 octombrie 2016).

Avand in vedere cele de mai sus, azi ANAF vine cu cateva precizari suplimentare la OPANAF 2902/2016 (procedura impozit pe venit) :

– ordinul este emis în aplicarea prevederilor art. 83 alin. (2) din Codul fiscal; potrivit acestui articol, persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârsitul anului fiscal, începând cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri în categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– la stabilirea numarului de contracte se au în vedere contractele de închiriere aflate în derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu exceptia contractelor de arendare a bunurilor agricole;

– persoanele cu un numar mai mare de 5 contracte determina venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, si au urmatoarele obligatii:

a) conducerea evidentei contabile conform OMFP 170/2015;
b) completarea Registrului de evidenta fiscala;
c) depunerea formularului 220 „Declaratie privind venitul estimat” pâna la data de 31 ianuarie a anului urmator;
d) depunerea formularului 200 „Declaratie privind veniturile realizate din România” pâna la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

– pe baza documentelor depuse organul fiscal va emite un singur formular 260 „Decizie de impunere privind platile anticipate”, la nivelul tuturor contractelor de închiriere;

Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Mehedinti – Biroul Asistenta Contribuabili

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!