Penalități de nedeclarare și sancțiune contravențională – speța ANAF (iulie 2016)

0
199

Intrebare – Un contribuabil în sarcina căruia au fost stabilite prin decizie de impunere penalități de nedeclarare ca urmare a nedepunerii declaraţiei de impunere este exonerat de sancțiunea contravenţională pentru nedepunerea declaraţiei?

Raspuns Codul de procedură fiscală încriminează ca fiind contravenție, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată, potrivit legii, infracţiune și sancționează cu amendă contravențională, neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora.

Totodată, Codul de procedură fiscală reglementeaza faptul că, în situaţia în care obligaţiile fiscale principale sunt stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizie de impunere ca urmare a nedepunerii declaraţiei de impunere, se aplică numai penalitatea de nedeclarare stabilită prin decizie, fără a se aplica sancţiunea contravenţională pentru nedepunerea declaraţiei.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Ca atare, unui contribuabil căruia i-au fost stabilite prin decizie penalități de nedeclarare ca urmare a nedepunerii declaraţiei de impunere nu i se mai aplică și sancțiunea contravenţională pentru nedepunerea declaraţiei.

Baza legala

Legea nr 207 / 2015 articolul 181 alin.1 și 9, art.352 alin.3 și art.336 alin.1 lit.b)
Ordinul preşedintelui ANAF nr 3834 / 2015 articolul anexa pct.1, 2 și 3

UTIL – Cum poate beneficia un contribuabil de reducerea penalităților de nedeclarare? – click aici

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 11.07.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.