Schimbarea perioadei fiscale în sensul TVA în cursul anului – info actualizat septembrie 2016

0
148

Pentru persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care, în cursul anului, efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:

a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligaţia depunerii unui decont de taxă conform art. 323 alin. (1);
c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.

NOU – Procedura de înregistrare, la cerere, în scopuri de TVA – potrivit art. 316 alin. 12 din Legea nr. 227/2015 (actualizat septembrie 2016) – CLICK AICI

În scopul declarării schimbării perioadei fiscale, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA trebuie să depună la organul fiscal competent formularul 092 „Declarație de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală ți care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România” .

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Termen : maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie.

Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent şi pentru anul următor.

ATENTIE : Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziţie intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală.

În scopul declarării schimbării perioadei fiscale persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA trebuie să depună la organul fiscal competent formularul 094 “Declarație privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic ți care nu au efectuat achiziții intracomunitare de bunuri în anul precedent”

Termen : până la data de 25 ianuarie inclusiv, pentru anul precedent.

Sursa (cu multumiri) – AJFP Arges

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.