AcasăReglementari contabilePrincipalele modificări cu privire la masurile de prevenire a incapacității de plata...

Principalele modificări cu privire la masurile de prevenire a incapacității de plata – info oficial

Pornind de la aparitia in Monitorul Oficial, Partea I nr. 658 din 29 august 2016 a Ordonanţei Guvernului României nr. 22/24.08.2016text integral aici – pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată, ANAF vine cu urmatoarele precizari:

– Prin ordonanta se aduc câteva modificari OUG nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, act normativ ce obliga persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, sa organizeze evidenta obligatiilor de plata si evidenta creantelor, pe termene scadente, catre orice creditor si de la orice debitor.

– Persoanele juridice au obligatia de a întocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica cu sediul în România, care va cuprinde:

– elemente de identificare a calitatii de debitor: denumirea, sediul social si codul fiscal; denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului; numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului;
– elemente de identificare a calitatii de creditor: denumirea, sediul social si codul fiscal; denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului; numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie încasata de la debitor.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– Situatia se va depune prin internet la adresa dedicata în acest scop, în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente.

– Ordonanta actualizeaza si valoarea amenzilor pentru neîndeplinirea prevederilor legale, si retinem faptul ca reprezinta contraventii, daca nu sunt savârsite în astfel de conditii încât, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, urmatoarele fapte:

a) netinerea si neactualizarea de catre persoana juridica, a evidentei obligatiilor de plata si a evidentei creantelor, pentru care amenda este de la 500 la 1.000 lei;
b) netransmiterea de catre persoana juridica, prin internet la adresa dedicata în acest scop a situatiei, ce se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;
c) nerespectarea îndatoririlor referitoare la confidentialitatea informatiilor, datelor si situatiilor, cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonante, Guvernul va adopta o hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OG nr. 77/1999 cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Mehedinti


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua.As vrea sa intreb daca s-au elaborat normele metodologice de aplicare a OG 22/24.08.2016 privind unele masiri pentruincapacitatea de plata?Si un model pentru aceasta as dori.Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura