Care este regimul fiscal al cheltuielilor efectuate cu plata avocaților, onorariile firmei de asistența financiara, s.a. pentru achiziționarea titlurilor de participare la o persoană juridică romană ?

0
189

Potrivit Codului fiscal, titlu de participare este orice actiune sau altã parte socialã într-o societate în nume colectiv, societate în comanditã simplã, societate pe actiuni, societate în comanditã pe actiuni, societate cu rãspundere limitatã sau într-o altã persoanã juridicã ori la un fond deschis de investitii.

Rezultatul fiscal se calculeazã ca diferențã între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementãrilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugã cheltuielile nedeductibile.
La stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum și pierderile fiscale care se recupereazã în conformitate cu prevederile art. 31 din Codul fiscal.

Veniturile din evaluarea/reevaluarea/vânzarea/cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română sunt neimpozabile dacă la data evaluării/reevaluării/vânzării/cesionării inclusiv contribuabilul deține pe o perioadă neîntreruptă de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare. Nu sunt deductibile cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

În situația în care evidența contabilã nu asigurã informația necesarã identificãrii acestor cheltuieli, la determinarea rezultatului fiscal se iau în calcul cheltuielile de conducere și administrare, precum și alte cheltuieli comune ale contribuabilului, prin utilizarea unor chei corespunzãtoare de repartizare a acestora sau proporțional cu ponderea veniturilor neimpozabile în totalul veniturilor înregistrate de contribuabil.

Fata de cele de mai sus, cheltuielile pentru achizitionarea titlurilor de participare la o persoana juridica romana, inregistrate potrivit reglementarilor contabile, sunt cheltuieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, daca titlurile de participare sunt detinute pe o perioada neintrerupta de un an si reprezinta minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care se detin.

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 7 pct. 40, 19, art. 25 alin. (1), alin. (4) lit. e)
Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 5 alin. (1)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 9.06.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

Articolul precedentPeste 2.000 de firme din stațiunile de pe litoral, verificate de inspectorii DGAF (Antifrauda)
Articolul următorOG 22/2016 – modificare OUG 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.