AcasăNewsANAF – schimbari fiscale importante începând cu 01.08.2016 (info)

ANAF – schimbari fiscale importante începând cu 01.08.2016 (info)

Prima zi a lunii august a fost stabilită ca dată de intrare în aplicare a unor măsuri menite să aşeze salarizarea bugetarilor pe baze noi, să reducă presiunea fiscală ori a procedurilor fiscale.

Guvernul a decis ca de la 1 august 2016 să scadă TVA la serviciile din agricultură, să demareze prima etapă în reforma salariilor plătite angajaţilor din sectorul public şi să se simplifice procedurile de înscriere la Fisc a plătitorilor de TVA, astfel:

– TVA în agricultură scade de la 20% la 9%. La sfârşitul lunii iunie 2016, Guvernul a decis reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru îngrăşăminte, seminţe şi pentru prestări de servicii specifice sectorului agricol. Asta după ce, timp de mai bine de un an, agricultorii s-au plâns că reducerea TVA (doar) la alimente din iunie anul trecut le-a influentat bugetele din cauză că la nivelul costurilor de producţie a alimentelor cota de TVA rămăsese ridicată.

Astfel în momentul plăţilor privind achiziţionarea de : seminţe, îngrăşăminte, apă, combustibili, erbicide sau servicii agricultorii plăteau TVA de 24% (apoi, de la 1 ianuarie 2016, de 20%), iar în momentul încasărilor, la vânzarea produselor agroalimentare, primeau TVA de numai 9%.

De le 01.08.2016, însă, TVA este 9% şi la plăţi, şi la încasări.

– Prima etapă în noile grile de salarizare a bugetarilor. Reaşezarea grilei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice nu este văzută ca o majorare a lefurilor, ci doar ca o restabilire a echităţii între angajaţii de pe paliere ocupaţionale similare. Până în prezent, au fost identificate cazuri în care două persoane cu funcţii şi atribuţii similare, la vechimi similare, primeau salarii diferite,.

Astfel, salariul mai mic dintr-un astfel de caz urcă la echivalentul celui mai mare, adică intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor în ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate, la aceeaşi funcţie şi vechime.

– Impozit zero pe salariile cercetătorilor. Începând de la 1 august 2016 salariile angajaţilor care lucrează în domeniul cercetare-dezvoltare sunt scutite de impozitul de 16%, măsura având ca scop impulsionarea inovaţiilor.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– Declararea în scopuri de TVA, simplificată. În Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.841 /2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului Formularului (088) „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi-a capacităţii de-a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA“.

Ordinul nr. 2048 /2016 al preşedintelui ANAF intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării, respectiv pe 1 august 2016. Pe scurt, Formularul 088, a fost simplificat în sensul că documente adiacente sunt mult mai puţine acum decât înaintea intrării în vigoare a măsurii de simplificare.

– Creşterea plafonului de încasări pentru patronii de localuri. Începând cu 1 august, intră în vigoare legea care permite patronilor de localuri să primească mai mult de 10.000 de lei pe zi, cash, pentru organizarea de nunţi şi botezuri.

Prevederea care permite patronilor de localuri să primească mai mult de 10.000 de lei pe zi pentru evenimente este prevăzută în OUG nr. 32 /2016, care modifică actualul Cod Fiscal.

Punctul din Ordonanţă referitor la creşterea plafonului de încasări pentru patronii de localuri intră în vigoare de la 1 august 2016. Aşadar, fiecare patron de restaurant îşi poate stabili un nou plafon de încasări zilnice, dar doar după ce obţine acordul Fiscului.

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii) – AJFP MAramures

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!