Avansurile aferente cheltuielilor de deplasare în interesul serviciului reprezintă plată în numerar peste plafon ?

0
151

Potrivit art.1 alin.1 din Legea nr. 70/2015 operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fară personalitate juridica de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii.

Prin excepţie de la această regulă, aceeaşi lege stabileşte şi modul de efectuare a operaţiunilor de încasări şi plăţi în numerar de către persoanele sus-menţionate, fiind reglementate în acest sens plafoane limită în cadrul cărora se pot efectua operaţiunile respective la nivelul unei zile în relaţia dintre persoanele prevăzute la art.1, alin.(1).

UTIL – Operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar – prevederi art. 4 alin. (1) din Legea nr. 70/2015 (firma organizare evenimente) – oficial – click aici

De asemenea, prin lege sunt stabilite şi plafoanele de încasări şi plăţi în numerar efectuate în relaţia persoanelor menţionate la art.1, alin.(1) cu persoanele fizice.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

La art.5 lit.b) din Legea nr.70/2015 se prevede că plafoanele limită prevăzute la prezentul capitol nu se aplică de către persoanele prevăzute la art.1 alin.(1) pentru plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens.

UTIL – În Registrul-Jurnal de încasări şi plăţi se înregistrează de către o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA încasările, inclusiv cu TVA? – click aici

Ca urmare avand in vedere prevederile legale de mai sus, pentru avansurile de deplasare nu se aplică plafoanele stabilite de lege, cu condiţia ca acestea să fie acordate în limita sumelor ce se cuvin unor astfel de cheltuieli.

Baza legala – Legea nr 70 / 2015 articolul art.5, art.1 alin.1

Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

Cum poate o persoană juridica sa încaseze cu numerar de la o persoană fizică contravaloarea unui bun livrat sau a unui serviciu prestat a cărui valoare este mai mare de 10.000 lei ? – click aici

Sursa – anaf.ro (Speta publicata la data 26.10.2015)

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.