Taxa pe valoarea adăugata – modificări aduse de HG 159/2016 (norme Cod Fiscal)

0
174

Avand in vedere aparitia HG nr. 159/11.03.2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 (MO 208/2016) – ANAF vine cu o serie de precizari cu privire la noile modificari in privinta TVA.

Astfel:

– au fost completate exemplele date în aplicarea art. 271 –Prestarea de servicii, astfel încât sa rezulte ca punerea gratuita la dispoziția altor persoane a unor bunuri este legata de activitatea economica a persoanei impozabile și în situația în care persoana la dispoziția carei sunt puse bunurile respective are calitatea de furnizor de bunuri.

– s-au adus clarificari cu privire la momentul la care intervine faptul generator de taxa in cazul unor servicii de închiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct și superficia, asupra unui bun imobil, în situația în care nici contractul nu prevede un termen de plata și nici pe factura emisa pentru astfel de servicii nu este înscris un termen limita pentru efectuarea plații.

– au fost aduse precizari privind regimul aplicabil în situația cartelelor preplatite care pot fi utilizate pentru mai multe scopuri și pentru care nu se poate determina momentul utilizarii creditului și destinația acestuia, în sensul ca acestea sunt tratate similar cartelelor preplatite care pot fi utilizate numai pentru servicii de telecomunicații. De asemenea, s-a stabilit ca o persoana care vinde un voucher cu scop multiplu, fara sa efectueze și livrarea de bunuri/prestarea de servicii în schimbul acestuia, se considera ca aceasta realizeaza tranzacții cu mijloace de plata, iar sumele încasate din vânzarea voucherului nu reprezinta contravaloarea unor operațiuni în sfera de aplicare a TVA.

– a fost adus un un exemplu nou din care rezulta diferența dintre exigibilitate și fapt generator de taxa și consecințele privind cota de TVA aplicabila în cazul refacturarii de cheltuieli, cu scopul de a face mai facila aplicarea prevederilor legale.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– a fost explicitata si situația în care contrapartida pentru anumite livrari sau prestari este stabilita prin lege, licitație, hotarâre a instanței sau ale situații similare fara nicio mențiune referitoare la TVA, astfel încât sa rezulte cu claritate ca și în aceasta situație se considera ca taxa este inclusa în contrapartida livrarii sau prestarii.

– întreprinderile mici care se înregistreaza în scopuri de TVA au dreptul sa ajusteze taxa conform prevederilor pct. 83 și 84 din norme, indiferent daca se înregistreaza la depașirea plafonului de scutire sau prin opțiune, în primul decont depus dupa înregistrare sau într-un decont ulterior.

– s-au prevazut toate categoriile de bunuri/servicii pentru care nu se justifica ajustarea taxei deduse în cazul anularii înregistrarii în scopuri de TVA.

– a fost introdus un exemplu pentru situația în care o parte din bunurile rezultate în urma unei asocieri sunt distribuite catre membrii, respectiv s-a clarificat faptul ca o asfel de distribuire reprezinta din punct de vedere al TVA o livrare de bunuri cu plata în sfera TVA.

– s-au clarificat condițiile în care se aplica taxarea inversa în cazul bunurilor prevazute la art. 331 alin. (2) lit. i) – k) din Codul fiscal, fiind inclus și un exemplu, în acest sens.

Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Mehedinti

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.