AcasăTVA - modificari si noutatiModalitatea de înregistrare speciala în scopuri de TVA pentru operațiuni intracomunitare -...

Modalitatea de înregistrare speciala în scopuri de TVA pentru operațiuni intracomunitare – info valabil pentru 2016

ANAF informează contribuabilii privind modalitatea de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru operaţiuni intracomunitare începând cu 1 ianuarie 2016, astfel cum aceasta este reglementată de Legea nr. 227/08.09.2015 privind Codul Fiscal , modificată prin O.U.G. nr. 50/ 27.10.2015 .

Persoana cu sediul activităţii economice în Romania, care nu este înregistrată în scopuri de TVA pentru operaţiuni în Romania , solicită înregistrarea specială în scopuri de TVA doar pentru operaţiuni intracomunitare, dacă se află în una din următoarele situaţii:

a). efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul de 10.000 euro în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară ;
b). prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 307 alin. (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal , înainte de prestarea serviciului;
c). dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, înaintea primirii serviciilor respective.

Persoana impozabilă care are sediul activitătii economice în Romania, care nu este înregistrată în scopuri de TVA şi nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA poate solicita înregistrarea specială în scopuri de TVA, pentru operaţiuni intracomunitare în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare de bunuri de la plătitori de TVA din alte state membre, sub nivelul plafonului de 10.000 euro în cursul anului calendaristic.

Cotele de TVA care se aplica din 01.01.2016 – comunicat oficial ANAF – click aici

Persoanele înregistrate în scopuri de TVA pentru operaţiuni intracomunitare declară pe decontul special de taxă achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile în Romania, precum şi serviciile pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Nu se declară pe decontul special de taxă prestările de servicii prevăzute la art.278 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, pentru care beneficiarul din alt stat membru este persoană obligată la plata taxei conform legislaţiei din acel stat.

Menţionăm că pe decontul special de taxă se declară şi achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport noi ,de produse accizabile precum şi bunurile care ies din regimurile sau situaţiile prevăzute la art.295, alin.(1), lit. a). şi d). din Codul Fiscal.

Termenul de depunere a decontului special de taxă este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor menţionate mai sus .

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Taxa pe valoarea adăugată datorată pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile si achiziţiile intracomunitare de servicii pentru care persoana impozabilă este obligată la plata taxei conform art.307, alin.(2) din Codul Fical se plăteşte de persoana impozabilă la bugetul de stat până la termenul de depunere a decontului special de taxă pe valoarea adăugată.

Operaţiunile intracomunitare enumerate mai sus reprezentând achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile în Romania şi prestări de servicii prevăzute la art.278 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, se declară de persoana impozabilă şi pe declaraţia recapitulativă până la data de 25 a lunii următoare celei în care a apărut exigibilitatea TVA.

Tabel comparativ intre Legea nr. 571/2003 si Legea nr. 227/2015 – pentru titlul VII “Taxa pe valoarea adăugată” (oficial ANAF) – click aici

Înregistrarea specială în scopuri de TVA conform prezentului articol nu confer persoanei impozabile calitatea de persoană înregistrată normal în scopuri de TVA, pentru a deduce şi colecta TVA în interiorul ţării, acest cod fiind utilizat numai pentru achiziţii intracomunitare sau pentru serviciile prevăzute la art.278 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, primite de la persoane impozabile stabilite în alt stat membru sau prestate către persoane impozabile stabilite în alt stat membru.”

Sursa (cu multumiri) – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!