Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA – clarificări ANAF

0
199

ANAF aminteste contribuabililor ca in Monitorul Oficial nr. 926 din 15 decembrie 2015 a fost publicat Ordinul Presedintelui ANAF nr. 3604/2015 pentru aprobarea instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA.

Potrivit prevederilor acestuia, deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile pot fi corectate la solicitarea acestora, pentru erori de tipul:

– erori de transcriere (preluarea eronata a sumelor din jurnale, inversarea unor cifre, preluarea eronata a datelor din decontul perioadei anterioare, etc.);
– inregistrarea in decont a diferentelor de taxa de plata constatate de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale;
– inscrierea in decont a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.

Corectarea decontului nu se poate face pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care sunt in derulare inspectii fiscale.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Persoanele impozabile care solicita corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA depun cererea de corectare insotita de documentele necesare justificarii erorilor, la registratura organului fiscal competent, in raza caruia se afla domiciliul fiscal.

In urma depunerii cererii de catre contribuabili si pe baza analizei efectuate, organul fiscal emite decizia de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA, care se comunica contribuabililor.

In situatia in care in urma corectarii erorilor rezulta o suma negativa a taxei, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei urmatoare la sectiunea regularizari, randul “soldul sumei negative a TVA reportata din perioada precedenta, pentru care nu s-a solicitat rambursarea”.

Daca suma rezultata este pozitiva, aceasta se va inscrie pe randul “soldul TVA de plata din perioada precedenta, neachitata pana la data depunerii decontului de TVA”.

Se considera eroare materiala si situatia in care persoana impozabila care poate solicita rambursarea soldului sumei negative a TVA, a omis sa bifeze caseta corespunzatoare din decont. In acest caz se depune o declarative pe propria raspundere din care sa rezulte intentia persoanei in cauza de a indrepta eroarea.

Daca din analiza documentelor prezentate de contribuabili nu se justifica solicitarea de corectare a erorilor, organul fiscal comunica contribuabililor decizia de respingere a solicitarii, care va contine si motivatia respingerii.

ALTE RESURSE UTILE PE TEMA TVA – VALABILE PENTRU 2016:

– Cotele de TVA care se aplica din 01.01.2016 – comunicat oficial ANAF – click aici
– Tabel comparativ intre Legea nr. 571/2003 si Legea nr. 227/2015 – pentru titlul VII “Taxa pe valoarea adăugată” (oficial ANAF) – click aici
– Modalitatea de înregistrare speciala în scopuri de TVA pentru operațiuni intracomunitare – info valabil pentru 2016 – click aici

Sursa – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Călărasi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.