AcasăNewsImpozitarea clădirilor începând cu anul 2016 - comunicat oficial MFP

Impozitarea clădirilor începând cu anul 2016 – comunicat oficial MFP

În legătură cu informaţiile apărute ieri în mass media referitoare la impozitarea clădirilor începând cu anul 2016, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări:

Valoarea impozabilă a unei clădiri rezidenţiale, aflate în proprietatea unei persoane fizice se va determina prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate cu valoarea în lei/metru pătrat din tabelul prevăzut la art. 457 din Codul fiscal, care se ajustează cu coeficientul de corecţie corespunzător rangului localităţii (0-V) şi zonei din localitate (A-D) în care este amplasată clădirea.

Începând cu anul 2016, persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale au obligaţia de a depune un raport de evaluare al valorii, întocmit de un evaluator autorizat conform standardelor ANEVAR (Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România), pentru determinarea impozitului aferent acestora. Valorile rezultate în urma evaluărilor nu pot fi comparate, astfel, cu valoarea impozabilă determinată pentru clădirile rezidenţiale.

Precizăm că reforma impozitelor pe proprietate urmăreşte aplicarea unui sistem echitabil pentru clădirile care au aceeaşi folosinţă.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

În studiul preluat de mass media, este dat exemplul unei clădiri situate în Bucureşti (rangul 0), zona A, căreia îi corespunde un coeficient de ajustare de 2,60. Valoarea impozabilă determinată pentru o clădire amplasată în această zonă a fost folosită ca valoare de referinţă pentru alte localităţi, cărora le corespund coeficienţi de corecţie mai mici. De exemplu, în localităţile de rangul I, zona A, coeficientul de corecţie corect este de 2,50, ceea ce conduce la o valoare impozabilă mai mică.

În acelaşi timp, în exemplele prezentate, s-a luat în considerare valoarea impozabilă a unei clădiri rezidenţiale situate în Bucureşti, zona A, ca bază de calcul pentru o clădire nerezidenţială, situată în altă localitate.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

3 COMENTARII

  1. Va rog sa imi comunicati de ce evaluatorii ANEVAR detin monopolul in evaluarile de care are nevoie Statul Roman pentru impozite, pentru taxe notariale, pentru imobile revendicate la legea 10/2001 si pentru alte cauze pentru care Statul Roman NU VREA ca si experti cu specilizarea „Evaluarea proprietatii imobiliare” atestati de Ministaerul justitiei sa efctueze evaluari in Romania.
    DE CE un ONG/SRL ca ANEVAR este mai competent in autorizarea evaluatorilor decat MINISTERUL JUSTITIEI si Institutul de constructii din Bucuresti????
    Precizez ca expertii judiciari/extrajudiciari cu specializarea „Evaluarea proprietatii imobiliare” au competenta legala in evaluarea imobiliara !!!
    Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public va rog sa imi comunicati, in termen de 10 zile, temeiul legal in baza caruia dvs. dati dreptul numai unei singure categorii de evaluatori sa lucreze in ROMNIA ca si cum ceilalti nici nu ar exista.
    Expert tehnic judiciar, ing. Tunea Rodica Vasilica.
    B.L.E.J. Timis.

  2. Spatiu omercial are o valoare care o da piata ca or ce spatiu folosit de persoane juridica sau fizica de ce talhariti mana care va hraneste? Ati nascut acesti evaluatori politic. Suntem mai buni ca voi si alegem sa fim bugetari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura