AcasăReglementari contabileContabilitatea operațiunilor de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților - info...

Contabilitatea operațiunilor de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților – info oficial ANAF

ANAF informează că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 711/22.09.2015, a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 897/2015 pentru aprobarea normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societătilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societătilor .

În documentarul de mai jos prezentăm cele mai importante prevederi ale actului normative aprobat.

Ordinul mentionat mai sus se aplică de către societătile cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.802/2014, cu modificările ulterioare.

Societătile care aplică Standardele internationale de raportare financiară, aplicabile societătilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piată reglementată, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 1.286/2012, cu modificările si completările ulterioare, si care efectuează operatiunile reglementate de actul normativ aprobat, procedează la evidentierea lor în contabilitate utilizând aceste reglementări, cu respectarea legislatiei care reglementează din punct de vedere juridic operatiunile respective.

Societătile care se reorganizează trebuie să ia măsurile necesare pentru respectarea prevederilor legale cu privire la păstrarea si arhivarea documentelor justificative si a registrelor de contabilitate. În acest sens, societătile care au preluat elemente de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii de la alte societăti în urma operatiunilor de reorganizare poartă răspunderea pentru păstrarea si arhivarea documentelor si registrelor contabile apartinând societătilor predătoare, corespunzătoare elementelor preluate.

Important! În proiectul de fuziune sau divizare trebuie să se prevadă societatea care răspunde de păstrarea si arhivarea documentelor justificative si a registrelor de contabilitate ale societătii care îsi încetează existenta.

Exemplele privind reflectarea în contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societătilor sunt cuprinse în anexa 2 care face parte integrantă din actul normativ aprobat si ilustrează modul de aplicare a acestuia fără a fi limitative.

Important! Anexele 1 si 2 cuprinse în ordin – publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 711 bis – click aici.

La data intrării în vigoare a ordinului la care facem referire se abrogă Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societătilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societătilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.012 si 1.012 bis din 3 noiembrie 2004

Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Vâlcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!